De recordjacht van de cryptomunt ethereum gaat maar door, terwijl de bitcoin achterblijft. De ethereum brak maandag door de 3.000-dollargrens en noteert dinsdag al boven 3.400 dollar. De munt doet het daarmee beter dan de bitcoin. Bij de ethereum lijkt het zo te zijn dat steeds meer mensen het nut van de blockchain van de cryptomunt onderkennen, zoals voor ‘smart contracts’.

De blockchain kent een bredere toepassing dan die van de bitcoin. Oprichter en programmeur Vitalik Buterin bedacht de ethereum om de blockchaintechnologie in te zetten voor allerlei andere toepassingen dan het regelen van betalingen. Zo zijn zogenaamde ‘smart contracts’ een belangrijk onderdeel van de ethereum-blockchain. Met die slimme contracten is het mogelijk een soort onafhankelijke geheel digitale ‘tussenpersoon’ te creëren die vertrouwensproblemen wegneemt.

Een voorbeeld van die toepassingen vinden we bij crowdfunding. Daarbij is het de bedoeling dat binnen een bepaalde tijd een bedrag van bijvoorbeeld 20.000 dollar wordt opgehaald voor een bepaald project. Als het niet lukt dat bedrag bij elkaar te krijgen, moeten de financiers die wel bereid waren geld te geven hun centen terugkrijgen. Normaal is daar een tussenpersoon voor nodig. Maar een ‘smart contract’ kan zo gemaakt worden dat beleggers hun geld automatisch terugkrijgen.

De kracht van die slimme contracten is dat ze automatisch betalingen uitvoeren en dat die uitvoering ook zeker gebeurt. Zelfs als een overheid wil dat het geld niet naar bepaalde rekeningen gaat, zal de technologie dat toch doen. Dat lijkt een uitermate slimme financiële innovatie die dus niet uit de banksector komt, maar uit de cryptowereld. Steeds meer mensen beginnen de waarde ervan te erkennen. 

Lees het volledige verhaal:
Bron: https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/wordt-ethereum-nieuwe-cryptokoning/10303229.html