Baanbrekende Europese regelgeving op het gebied van duurzame financiering verandert de markt voor duurzaam beleggen ingrijpend, aldus NN Investment Partners (NNIP).

De regelgeving biedt kansen voor nieuwe bedrijven, zorgt voor meer transparantie en zet de standaard voor de rest van de wereld.

Er is een acute behoefte aan mogelijkheden voor duurzamere investeringen. Volgens de Europese Commissie is er elk jaar 180 miljard euro extra nodig om Europa op weg te helpen naar ecologische en sociaaleconomische stabiliteit in 2030.

Adrie Heinsbroek, Chief Sustainability Officer van NN Investment Partners zegt hierover: “Europa’s nieuwe regelgevingskader voor duurzame financiering zal de transitie naar een meer inclusieve, klimaatneutrale economie stimuleren. Het is ontworpen om de markttransparantie te vergroten en investeringen te kanaliseren naar bedrijven die werken aan het oplossen van onze meest urgente uitdagingen. Voor beleggers bieden de regels een schat aan mogelijkheden om aantrekkelijke rendementen te behalen en tegelijkertijd het verschil te maken.”

Het actieplan van de Europese Commissie voor duurzame financiering omvat de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), die vermogensbeheerders en financieel adviseurs verplicht om beleggers te informeren over hoe zij duurzaamheidsrisico’s en -kansen integreren in hun investeringsbeslissingen en -aanbevelingen. De EU verscherpt ook de openbaarmakingsnormen voor niet-financiële bedrijven in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive. Door bedrijven te verplichten duurzaamheidsgegevens openbaar te maken, kunnen investeerders kapitaal hun kapitaal steken in bedrijven en projecten bijdragen aan de overgang naar een groenere, meer rechtvaardige economie.

Lees het hele rapport op de site van NNIP.