Het totale vermogen van hedgefondsen nam in het derde kwartaal licht toe tot naar schatting 3,97 biljoen dollar, een stijging van bijna 370 miljard dollar sinds begin dit jaar. Dat blijkt uit het meest recente Global Hedge Fund Industry Report van HFR, een onderzoeksbureau voor de hedgefundsector. 

“Het wereldwijde vermogen van hedgefondsen kwam in het derde kwartaal van 2021 iets hoger uit en bleef daarmee net onder het record van het vorige kwartaal. De mijlpaal van $ 4 biljoen kwam in zicht doordat de grondstoffenprijzen stegen, de rentes werden verhoogd, de volatiliteit op de aandelenmarkt toenam, en de inflatoire druk verder werd opgevoerd. Rentegevoelige relatieve waarde-arbitragestrategieën voerden dit kwartaal zowel de prestaties als de instroom aan, terwijl zowel beheerders als beleggers hun portefeuilles positioneerden voor renteblootstelling. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse Federal Reserve voor de komende maand een afbouw aankondigde van de obligatie-inkopen, wat laat vermoeden dat de rentes in 2022 zullen stijgen”, zegt Kenneth Heinz, bestuursvoorzitter van HFR. 

“Kijkend naar komend jaar, zien we dat fondsbeheerders en beleggers hun focus op obligaties en rentegevoeligheid, tactische grondstoffenblootstellingen en blootstelling aan de aandelenmarkt verhoogd hebben. Daarmee hebben zij de flexibiliteit om in te spelen op instabiele macro-economische en marktomstandigheden. Fondsen die effectief gepositioneerd zijn om flexibel te navigeren binnen deze multi-assettrends zullen de sectorprestaties en -groei tot in het nieuwe jaar waarschijnlijk aanvoeren.” 

Het volledige rapport van HFR is hier te downloaden.