Vastgoedaandelen zijn een interessante toevoeging aan beleggingsportefeuilles, omdat deze kenmerken van aandelen én obligaties hebben. Hoewel het historisch gezien niet altijd makkelijk was voor actieve Europese beleggers, lijkt daar verandering in te komen door onder meer de veranderde structuur van de Europese markt voor indirect vastgoed.

Actieve beheerders hebben het lastig gehad in het Europese speelveld voor indirecte vastgoedbeleggingen. Zo bedraagt het gemiddelde rendement over de afgelopen tien jaar van actieve beheerders in de Morningstar categorie Aandelen Vastgoed – Indirect Europa 9,47 procent op jaarbasis. De toonaangevende benchmark voor deze fondsen, de FTSE EPRA Nareit Europe index, behaalde daarentegen een rendement van 9,68 procent.

De afgelopen jaren hebben actieve beleggers het verschil in prestaties weten te verkleinen. Zo behaalden zij over de afgelopen vijf jaar een rendement van 4,03 procent per jaar versus 2,85 procent voor de index. Op driejaars basis bedragen die percentages 7,96 procent om 6,97 procent. Ook in de huidige turbulente tijden weten actieve beheerders waarde toe te voegen. Tot en met eind februari van dit jaar incasseerden actieve fondsen een verlies van 4,17 procent, terwijl de index 5,91 procent in het rood dook.

Janus Henderson op nr. 1

De ranglijst wordt aangevoerd door het Janus Henderson Horizon Pan European Property Equities Fund. Dit fonds wordt vanaf 2008 beheerd door de zeer ervaren Guy Barnard. Sinds 2014 stond hij alleen aan het roer, maar sinds april 2018 voert hij het beheer samen met Nicolas Scherf. Gezamenlijk beheren zij een portefeuille van circa 30 aandelen waarin de tien grootste posities goed zijn voor bijna de helft van de portefeuille.

Kempen op nr. 2

Het Kempen European Property Fund N.V. staat op de tweede plek. In 2019 verliet voormalig hoofdbeheerder Matthijs Storm het bedrijf om CEO te worden van Wereldhave, een Nederlands winkelvastgoedbedrijf. Hij is opgevolgd door teamleden Egbert Nijmeijer en Jorrit Arissen, die gezamenlijk de leiding overnamen van Kempens Europese en wereldwijde indirecte vastgoedstrategieën. Ook hier is de portefeuille geconcentreerd met bijna 60 procent in een top 10.

Cohen & Steers op nr. 3

Het fonds op de derde plaats is van Cohen & Steers, een op onroerend goed gerichte boetiek. Sinds april 2013 wordt het Cohen & Steers SICAV European Real Estate Securities Fund beheerd door Rogier Quirijns. De portefeuille is meer gespreid dan de twee bovengenoemde fondsen.