Zowel Janus Henderson als Kames hebben de handel in hun vastgoedfondsen stilgelegd, gebaseerd op de gevolgen van het coronavirus. Intussen heeft het Kempen-vastgoedteam haar beleggingsmodellen herzien.

In de AEX is Unibail-Rodamco de grote verliezer van het coronavirus. Het vastgoedbedrijf dat onder meer in winkelcentra belegt, staat sinds begin van het jaar op een verlies van 64 procent. In de Nederlandse midkap staat Eurcommercial Properties er net zo slecht voor, Wereldhave zit met een verlies van 58 procent. Dit is voelbaar onder de vastgoedbeleggers.

Zowel Janus Henderson als Kames Capital hebben hun vastgoedfondsen tijdelijk op slot moeten draaien, vanwege de moeilijke marktomstandigheden volgend op de pandemie.

Volgens Kempen zijn voornamelijk de REIT-subsectoren, die economisch gevoeliger zijn, de klos, aangezien die directer worden blootgesteld aan vraagstuurders zoals reizen of evenementen of worden blootgesteld aan China en de onderling verbonden toeleveringsketen. Toch vindt het team achter de Kempen Global Property Strategie het moeilijk om de exacte impact van de COVID-19 uitbraak op fondsen die hun inkomsten ontlenen aan vastgoedbeleggingen, te voorspellen.

De beleggers wijzen specifieker vooral op de operationeel gerichte vastgoedbedrijven zoals hotels, huisvesting voor senioren en vrije tijd. Deze zien de grootste waardedaling met lede ogen aan. Inclusief de waardevermindering op de intrinsieke waarden, worden de Aziatische en Europese vastgoedmarkten volgens de analyse vanaf dinsdag verhandeld tegen ongeveer 25 procent korting, Noord-Amerika op ongeveer 22,5 procent.

De Kempen-strategie is clusterneutraal, dus over- of onderweegt geen cluster ten opzichte van de benchmark. Volgens de beleggers is een lage hefboomwerking absoluut essentieel onder de huidige marktomstandigheden. De strategie van Kempen heeft momenteel een relatief overweging van 12 procent tot een lage leverage, en is onderwogen bedrijven met een leverage van meer dan 35 procent in vergelijking met de benchmark.