Na een hiaat van twee jaar vanwege corona kon de organisatie van Fund Seminar woensdag 11 mei eindelijk weer ruim dertig vermogensbeheerders verwelkomen in de Utrechtse Stadsvrijheid voor de uitreiking van de Fund Awards. Behalve twintig reguliere Awards, werden er ook zes super-Awards uitgegeven.

“Educatie is belangrijk,” sprak Richard Neve, al dertien jaar de drijvende kracht achter Fund Seminar en gastheer tijdens de uitreiking, en daarom opende de bijeenkomst met een minicollege van Jurgen Vandenbroucke, onder andere verbonden aan de Universiteit van Antwerpen, over de toepassing van gedragseconomie bij financieel advies.

Volgens Vandenbroucke staat het vak van beleggingsadviseur en vermogensbeheerder voor een interessante omkering: van oudsher was een adviseur een mens, die zijn klanten als rationeel handelende robots beschouwde. Tegenwoordig bieden veel partijen vermogensbeheer geautomatiseerd aan, waarmee de adviseur ineens een robot is geworden die moet omgaan met irrationeel handelende mensen.

Gelukkig blijkt die ogenschijnlijke irrationaliteit goed te modelleren, waardoor er toch toekomst is voor geautomatiseerd vermogensbeheer, maar zeker ook voor ‘ouderwets’ advies, haastte Vandenbroucke zich te zeggen, mits adviseurs de inzichten uit de gedragseconomie weten toe te passen.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de Awards. Een grote winnaar was er eigenlijk niet: de twintig Awards gingen naar negentien verschillende fondshuizen en ook bij de zes super Awards kon alleen First State twee beeldjes op de spreekwoordelijke schoorsteenmantel bijzetten.

Het volledige overzicht van alle winnaars en genomineerden vindt u hier.

Fund Seminar 29 september

Het wordt al bijna een cliché, maar het blijft een verademing om mensen weer in de ogen te kunnen kijken en samen een drankje te kunnen drinken. En daarmee vormde de uitreiking van de Fund Awards een mooie opmaat voor het grote jaarlijkse evenement voor de sector, het Fund Seminar, op 29 september, ook weer in de Utrechtse Stadsvrijheid. U mag het vast in uw agenda noteren.