Lagere kosten hebben er mede voor gezorgd dat beleggen in individuele titels in plaats van beleggingsfondsen snel in populariteit groeien onder private banking klanten van ING.

ING biedt haar private banking klanten voor elk beleggingsprofiel de mogelijkheid om te beleggen in een portefeuille die volledig uit fondsen bestaat, of in een mengvorm van individuele titels en fondsen. Volgens Bob Homan, directeur van het ING Investment Office, is de strategie met individuele titels het laatste anderhalf jaar met 5 procentpunt sneller gegroeid dan de fondsenstrategie.

Dit heeft volgens Homan vooral te maken met Mifid II. Daardoor is het prijskaartje van beleggen in beleggingsfondsen voor de eindbeleggers duidelijker geworden. Ook worden klanten, niet alleen door regelgeving, maar ook door de opkomst van passief beleggen, steeds meer kostenbewust.

In bijna alle beleggingsprofielen doet ING’s strategie met individuele aandelen het beter dan de fondsenstrategie. Dit komt voornamelijk door het kostenvoordeel, maar ook door de vergrote betrokkenheid van klanten. ‘Het spreekt meer aan om aandelen van Apple en Facebook te hebben in plaats van een technologiefonds van Blackrock. Kortom, het helpt ons met de storytelling rond beleggen.’ Aldus Homan.