Onder grote belangstelling opende conference chairman Rob de Haas op 26 september de 10e editie van Fund Seminar, hét platform voor zelfstandige vermogensbeheerders, in De Utrechtse Stadsvrijheid (DUS). Met workshops van maar liefst 29 fondshuizen, een keynote van CEO Euronext Maurice van Tilburg en een dynamisch economenpanel kijken we terug op een druk bezocht, sfeervol en inspirerend 10-jarig jubileum.

Op de dinsdag voorafgaand aan het event had het team van Fund Seminar de eer om op 24 september de handelsdag op Euronext Amsterdam te openen. Rob de Haas deed dat met een daverende slag op de gong, onder het toeziend oog van het Fund Seminar team en last but certainly not least Maurice van Tilburg, de CEO van Euronext Amsterdam.

Twee dagen later mocht Rob de Haas de ruim 180 aanwezigen welkom heten, mede met dank aan BinckBank, die de regenbuien trotseerden om naar De Utrechtse Stadsvrijheid aan het Amsterdam-Rijnkanaal te komen. Terwijl de binnenvaartschepen voorbij voeren, blikte conference chairman Rob de Haas kort terug op de eerste jaren van Fund Seminar en heette allen hartelijk welkom. Daarna was het woord aan de presentatoren van de fondshuizen – 29 assetmanagers in totaal! – die in hun workshops de aanwezige zelfstandige vermogensbeheerders bijpraatten over trends en ontwikkelingen.

Om half twaalf was het de beurt aan Maurice van Tilburg. Zijn vertrek als CEO van Euronext is aanstaande, maar hij kwam graag naar Utrecht om een keynote speech te geven. Hij trapte af met een vraag aan de aanwezigen, of zij voor een schilderij van Andy Warhol of van Pablo Picasso zouden kiezen. Dat is, kort door de bocht, namelijk de keuze waar Euronext voor staat: het repliceren van iets bestaands – denk aan de Campbell’s soepblikken van Warhol – of steeds evolueren naar iets nieuws zoals Picasso dat deed. Hij daagde de aanwezige vermogensbeheerders uit om ook hun businessmodel onder de loep te houden.

De moderne beurs is een state-of-the-art data-provider en altijd in beweging. “Het is belangrijk dat we in Nederland en Europa op macroniveau mee kunnen blijven doen in de datarace.” “Het volgen van nieuwe businessmodellen is voor Euronext heel belangrijk. Dat geldt ook voor het kijken naar blockchain en naar partnerships met partijen die flow leveren.” De beurs speelt een vitale rol in het financiële ecosysteem. “In Nederland zijn op korte termijn 1500 bedrijven op zoek naar investeringen via de beurs. Dat zijn er evenveel als in Frankrijk, dat toch een beduidend groter land is.” De succesvolle beursgang van Adyen heeft daarbij de weg gebaand voor nieuwe tech-toetreders, stelde hij. In het kielzog van Adyen gaat techbedrijf CM.com binnenkort naar de beurs. CM.com verzorgt en verstuurt voor bedrijven de communicatie via sms en WhatsApp.

Na de lunch, aangeboden door J.P. Morgan AM, volgde een nieuwe serie workshops. Het formele deel van de dag werd afgesloten door het economenpanel. “Komt er een recessie aan?” vroeg Rob Jansen, presentator van BNR Beurswatch, aan het economenpanel, bestaande uit Bob Homan (ING), Hans Betlem (IBS) en Gerwin Wijnia (InsingerGilissen Bankiers). Het ontspannen-gesprek-tussen-heren-op-niveau bestreek een breed palet van onderwerpen, van Draghi, ECB, QE, Moderne Monetaire Theorie, inflatie, rente en helikoptergeld tot aan de handelsoorlog tussen China en de VS. De economen waren opvallend eensgezind over aandelen: nog steeds favoriet!

De grootste borrel ooit, aangeboden door InsingerGilissen, vormde het passende sluitstuk van deze 10e editie van Fund Seminar. Met veel plezier kijken we terug op deze jubileumeditie. Wij zien u graag volgend jaar op de vierde donderdag van september voor de 11e editie: op donderdag 24 september 2020!