Nu het Coronavirus Nederland alweer weken in haar greep houdt, spraken wij met Tycho Schaaf, directeur bij LYNX, over de huidige uitdagingen in deze bizarre tijd en de verwachtingen voor de aandelenmarkt. Hij schetst twee scenario’s voor de aandelenmarkt.

LYNX is een online broker met haar hoofdkantoor in Nederland en daarnaast ook actief in meerdere andere Europese landen waaronder België & Duitsland. De broker richt zich op de actieve en ervaren belegger en biedt daarvoor een zeer geavanceerd handelsplatform aan met uitgebreide handelsmogelijkheden. Sinds enkele jaren biedt LYNX haar dienstverlening ook aan vermogensbeheerders aan.

Het is evident dat het Coronavirus ook zijn weerslag heeft op de organisatie van LYNX. De huidige volatiele markt zorgt ervoor dat LYNX een hele drukke tijd doormaakt onder bijzondere operationele omstandigheden. Zo is in vergelijking met andere maanden het aantal geopende rekeningen aanzienlijk gegroeid en het aantal telefoontjes, e-mails van klanten en bezoekers op de website in maart ruimschoots verdubbeld ten opzichte van de maanden ervoor. Er wordt door klanten ook veel meer gehandeld door de toegenomen beweeglijkheid op de financiële markten, waardoor LYNX dan ook financieel goed draait. In deze bijzondere omstandigheden wil LYNX haar cliënten zo goed als het kan blijven bedienen. Dat vraagt veel van de organisatie nu het grootste gedeelte van de medewerkers vanuit huis werkt en zorgt voor een nieuwe en ongekende dynamiek.

Om ervoor te zorgen dat het personeel thuis zo goed mogelijk het werk kan blijven doen en geen fysieke klachten krijgt, heeft LYNX een bestelbus langs de thuisadressen laten rijden met goede bureaustoelen, grote schermen en andere kantoorbenodigdheden. Dit draagt er aan bij dat de service van LYNX op het gewenste niveau blijft, de openingstijden onveranderd zijn en er geen vertraging is in de afhandeling van de vragen. Toch brengt het thuiswerken van medewerkers uitdagingen met zich mee, zeker na een lange periode waarin je je collega’s niet meer face-to-face spreekt. Uiteraard zijn er veel calls en online informatie- en overlegverbanden. Een ander voorbeeld is de kwartaalpresentatie over de resultaten voor het personeel die normaliter op kantoor wordt gegeven; deze is nu in de vorm van een webinar thuis te volgen.

Het thuiswerken heeft ook voordelen. LYNX heeft reeds nieuwe investeringen gedaan in de dienstverlening aan vermogensbeheerders. Zo is er extra focus op de voortgang van deze projecten, geeft Tycho aan. “Wij hebben de digitale openingstool en het klantenportaal voor vermogensbeheerders volledig vernieuwd. Momenteel legt de IT-afdeling nog de laatste hand aan een vernieuwing van de rapportages voor vermogensbeheerders”. De omstandigheden rondom corona weerhouden vermogensbeheerders er niet van om bij LYNX te starten. De nieuwe marktspeler geeft aan dat er reeds twee nieuwe partijen zijn gestart en een gedeelte van hun klanten bij LYNX hebben ondergebracht.

Verwachtingen aandelenmarkt

Tycho schetst twee scenario’s voor de aandelenmarkt. Het negatieve scenario is dat de crisis veel langer gaat duren en dat de huidige maatregelen van overheden en centrale banken niet afdoende zijn. “Als dat scenario uitkomt dan vrees ik dat de AEX opnieuw het dieptepunt van maart opzoekt en daalt tot een stand van 400 punten”. Het positieve scenario zou betekenen dat het huidige niveau dat de markten nu noteren, wel eens redelijk in de buurt van fair value zou kunnen liggen. Dat we eind dit jaar weer rond het vorige hoogtepunt van 630 uitkomen, acht Tycho niet aannemelijk. “Dit komt ook omdat de financiële crisis van 2008 e.v. jaren een crisis was die vooral leefde binnen onze bedrijfstak en het bedrijfsleven. De huidige coronacrisis heeft een veel grotere impact op onze hele samenleving”.

Tenslotte is Tycho benieuwd in hoeverre vermogensbeheerders in staat zijn om de markt te outperformen in deze tijd. “Met actief beheer moet je als vermogensbeheerder nu het verschil gaan maken ten opzichte van passief beheer. Dan heb je een belangrijke toegevoegde waarde. Het is nu dé markt voor goede stock picking, kijk onder andere naar de recente prestaties van een aantal grote technologiebedrijven in de VS. En zolang het verlies voor een cliënt minder groot is dan de marktbrede daling, kan dit voor de beheerder het verschil gaan maken voor hoe deze uit de crisis komt.”