Het coronavirus zich heeft zo’n grote impact gehad, dat de visie van bedrijven, beleggers en overheden op duurzaamheid en ESG flink is veranderd. Lees de analyse van  Jenn-Hui Tan, verantwoordelijk voor intern en extern leiderschap voor de duurzame beleggingsactiviteiten van Fidelity. Hij is een van de sprekers tijdens Fund Seminar Session op 3 november.

Voordat de pandemie toesloeg, zagen we al een groeiende belangstelling voor beleggen volgens de uitgangspunten van ESG (milieu, maatschappij en goed bestuur) in alle delen van de wereld en was voor velen de klimaatverandering het grootste probleem. Toen de impact van Covid-19 duidelijk werd en de wereldwijde groei afnam, was het te verwachten dat de populariteit van ESG zou afnemen. De werkelijkheid bleek anders.

Covid-19 heeft alle ESG-onderwerpen bovenaan de agenda gezet, met een ongekende intensiteit. Het belangrijkste thema was de opkomst van de S (Social), waaronder een grote nadruk op het welzijn van werknemers en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven tijdens een wereldwijde crisis. De prioriteiten – voor bedrijven, huishoudens en overheden – zijn dan ook drastisch veranderd.

Toen de pandemie door Europa raasde, schakelde LVMH, de bekende luxegoederengigant, over van het maken van parfum naar het produceren van handreinigers. Ford verlegde de productiecapaciteit van het maken van airbags naar het maken van gezichtsmaskers die de verspreiding van infecties kunnen verminderen. In Australië zorgde Qantas Airways ervoor dat met verlof gestuurde medewerkers aan de slag konden bij partner Woolworthw en creëerde zodoende nieuwe arbeidsplaatsen op plaatsen waar dat hard nodig was.

Deze bedrijven hebben hun expertise en middelen ingezet, vaak op eigen kosten, om de samenleving te helpen in plaats van het maximaliseren van de winst op de korte termijn. Bedrijven die op deze manier alert reageren, beschermen hun merk, hun reputatie en hun bedrijf en laten zien over de flexibiliteit te beschikken die nodig om nieuwe groeikansen te benutten die zich aandienen zodra de pandemie onder controle is.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bedrijven met een hoge ESG-standaard veerkrachtiger zijn, doorgaans een lagere ‘cost of capital‘ hebben en naar verwachting meer langetermijnrendement bieden, van hoger niveau. Zowel voor als tijdens de crisis hebben bedrijven met hogere ESG-scores het beter gedaan dan de achterblijvers, zo blijkt uit onderzoek van Fidelity. In de analyse is gebruik gemaakt van Fidelity’s eigen ratings die in het afgelopen jaar zijn uitgerold om de prestaties van de aandelen en obligaties in deze korte periode te beoordelen.

Lees het Engelstalige artikel:

https://fidelityinternational.com/editorial/article/sustainable-investing-offers-hope-in-a-postpandemic-world-f2467f-en5/

 

CV Jenn-Hui Tan:

Jenn-Hui Tan is Global Head of Stewardship & Sustainable Investing bij Fidelity International. Jenn is verantwoordelijk voor intern en extern leiderschap voor duurzame beleggingsactiviteiten van Fidelity, de strategie en het beleid rondom engagement, voting en Environmental, Social and Governance integratie (ESG). Jenn kwam in 2007 bij Fidelity International vanuit Norton Rose Fulbright, waar hij als Corporate Finance Advocaat adviseerde over kapitaalmarkt- en M&A transacties. Hij heeft een LLB in de Rechten behaald aan de Universiteit van Durham.