Beheerders van dividendfondsen verwachten dat meer bedrijven in navolging van banken minder of geen dividend zullen uitkeren. ‘Er zijn toch nog steeds veel bedrijven die prima in staat zijn hun dividenduitkeringen op peil te houden,’ aldus Laurent van Tuyckom, de beheerder van het DPAM Equities Europe Dividend fonds.

Van Tuyckom ging de coronacrisis in met een overweging naar cyclische waarde-aandelen. DPAM dividendfondsen beleggen in bedrijven met een hoger dan gemiddelde dividenduitkering. Kwaliteitsbedrijven keren geen grote dividenden meer uit en daardoor heeft DPAM steeds meer overwegingen moeten nemen naar cyclische bedrijven. Veel van die bedrijven staan onder druk om hun dividenduitkeringen voorlopig te verlagen of zelfs helemaal te schrappen.

Naast de banken die gedwongen hun dividenduitkeringen opschorten, zijn er cyclische bedrijven die hun vooruitzichten hebben zien verslechteren door de crisis. Een voorbeeld is BASF dat heeft aangekondigd de dividenduitbetaling over 2019 te herzien. Ten slotte is er een groep bedrijven die vaak ook gebruikmaken van financiering door de overheid, zoals EasyJet of TUI.

Oliesector onder druk

Oliebedrijven als BP, Shell en Total zitten in de gevarenzone. Zo sloot Shell een nieuw kredietfaciliteit ter waarde van 12 miljard dollar af. Beleggers vatten dit op als een signaal dat het bedrijf wil vasthouden aan zijn dividenduitkering en zetten het aandeel 6 procent hoger. De grote vraag is natuurlijk of bedrijven die dividendbetalingen ‘uitstellen’ deze achtergehouden dividenden later alsnog zullen uitkeren.