Het afgelopen jaar stonden de leenrentes op een historisch laag niveau, maar de komende maanden gaan de leenrentes weer stijgen, verwacht financieel expert Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. “Begin deze maand verhoogde BNP Paribas enkele leenrentes al fors, met stijgingen tot wel 0,25 procent”, zegt Bulthuis. “Daarop volgden Nationale-Nederlanden en Interbank met verhogingen van 0,3 procent. We verwachten dat de komende tijd nog meer kredietverstrekkers volgen.” 

Ook de hypotheekrente stijgt. Onder andere de grootbanken Rabobank, ABN Amro bank en ING Bank verhoogden onlangs de hypotheekrente. Voor 5 en 10 jaar vast bedraagt de gemiddelde verhoging 17 basispunten, ofwel 0,17%. Bij 20 en 30 jaar vast is de verhoging gemiddeld 13 respectievelijk 12 basispunten. 

“Er is een heel grote kans dat we de komende weken nog meer hypotheekrentestijgingen gaan zien”, aldus Van Bruggen Adviesgroep. “Want hoewel de gemiddelde hypotheekrentes nu fors stijgen, stijgt de marktrente minstens net zo hard. Dat betekent dat de marges van geldverstrekkers nog steeds enorm onder druk staan.” 

Dat de rentes stijgen, komt vooral door de hogere kapitaalmarktrentes. De kapitaalmarktrentes zijn sinds december vorig jaar flink gestegen. Zo stond de 10-jaars rente op 1 december 2021 nog op -0,18 procent, maar is die inmiddels gestegen naar 0,37 procent. Hierdoor is het voor de kredietverstrekkers flink duurder geworden om geld aan te trekken.  

De rente stijgt momenteel omdat beleggers zich zorgen maken over de hoge inflatiepercentages. Alles wordt duurder en daarom is dit voor consumenten het moment om een financieel adviseur in te schakelen om grip te krijgen op de toekomst en uit te rekenen wat slim is om te doen om de inflatie vóór te blijven, vindt de FFP.