Asset managers gaan nu echt problemen krijgen met ‘greenwashing’. Eerder deze maand deed de Duitse politie een inval bij DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank. De doet de SEC een duit in het zakje. De Amerikaanse toezichthouder gaat hard optreden tegen misleidende claims van beheerders van ESG-fondsen.

Vorige maand legde de toezichthouder een boete op aan Bank of New York Mellon. De bank zou ten onrechte hebben gesuggereerd dat sommige beleggingsfondsen ESG-kwaliteitsbeoordelingen hadden ondergaan. En nu heeft de SEC een nog grotere partij in het vizier: ze gaat onderzoeken of beleggingsfondsen van Goldman Sachs mogelijk niet voldoen aan de duurzaamheidsbeloftes die de marketingafdeling heeft gedaan.

Het onderzoek zou specifiek op twee fondsen van Goldman Sachs Asset Management gericht zijn. Zowel woordvoerders van moederbedrijf Goldman als de Amerikaanse SEC weigeren vooralsnog commentaar.

NN Investment Partners

Goldman Sachs is sinds vorig jaar eigenaar het Nederlandse NN Investment Partners. Een belangrijke reden voor die overname was juist de ervaring van NNIP met ESG-beleggen.