Financial Investigator sprak uitvoerig met Dufas-directeur Iris van de Looij. Een groot aantal onderwerpen komt voorbij. Van duurzaamheid en het gevaar van ‘greenwashing’, tot het nut van lobbyen, tot de Oekraïnecrisis.

Interessante uitspraken die Van de Looij doet in het interview zijn onder andere:

“Lobbyen klinkt soms negatief, alsof je alleen maar met je eigen belang bezig bent. Maar in werkelijkheid is conceptregelgeving vaak onuitvoerbaar en worden beoogde doelen er niet mee bereikt. Een lobby om dat duidelijk te maken, is dan pure noodzaak.”

“Greenwashing een beladen onderwerp. Maar de sector wordt hier wel te snel van beschuldigd. Wat ons kwetsbaar maakt, is dat nog niet is vastgelegd wat duurzaamheid nu precies is. Het is ontzettend belangrijk dat er een Europese taxonomie komt met een wetenschappelijke basis. Dan pas heb je een situatie waarin duidelijk is of een partij aan greenwashing doet.”

“Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niet beleggen, omdat ze denken dat dit exclusief voor blanke mannen in pakken in hoge kantoortorens is. Dat is toch schrijnend?”

Het is zo jammer dat de asset managementsector zo weinig zichtbaar is. Bijna alle Nederlanders beleggen via hun pensioen of verzekeringen. De belangrijke rol van onze sector zou de politiek veel beter moeten zien. We moeten veel zuiniger zijn op deze markt en de expertise, en trots zijn op de voortrekkersrol die we nu al vervullen bij duurzaam beleggen.”

Lees het hele interview op de site van Financial Investigator.