“Meer dan 80% van alle Nederlandse beleggingsfondsen bestaat nog geen 10 jaar,” tweetten wij onlangs. Nu vraagt u zich wellicht af: hoe veel zijn dat er eigenlijk? Wij zochten het uit.

Voor de zekerheid een kleine definitie: een ETF is wat we in Nederland een beursgenoteerd beleggingsfonds zouden noemen, met de kanttekening dat een kenmerk van een ETF is dat het passief een bepaalde index volgt. Daarmee valt niet alles wat we in Nederland onder een beleggingsfonds rekenen, onder deze definitie.

Dat gezegd hebbende, kreeg de eerste ETF in 1993 zijn notering aan de Amerikaanse effectenbeurs: de State Street SPDR S&P 500.

Sindsdien heeft het aantal ETFs een stormachtige groei doorgemaakt: van ongeveer 200 20 jaar geleden, tot 8.552 eind vorig jaar. In 2021 werden er per werkdag gemiddeld meer dan 5 nieuwe ETFs geïntroduceerd.

Opvallend feitje: de SPDR S&P 500 was niet alleen de eerste, het is ook nog steeds de grootste ETF, met een belegd vermogen van ruimschoots meer dan $ 300 miljard.

De vijf grootste ETFs ter wereld zijn:

  • SPDR S&P 500 ETF (State Street)
  • iShares Core S&P 500 ETF (BlackRock)
  • Vanguard Total Stock Market ETF
  • Vanguard S&P 500 ETF
  • Invesco QQQ Trust

In 2021 werden er per werkdag gemiddeld meer dan 5 nieuwe ETFs geïntroduceerd. Als dat tempo zich dit jaar heeft voortgezet (en waarom ook niet) staat de teller inmiddels ruim boven de 9.000. Veel succes om daar de beste voor uw klanten tussen te vinden!