Hoeveel mag toezicht kosten? In zijn blog op de site van DNB buigt Maarten Gelderman, divisiedirecteur Toezicht beleid, zich over deze “verschrikkelijk moeilijke vraag”. 

Hij beging met constateren dat het effect van toezicht heel moeilijk meetbaar is. En dat schept een probleem: “Als je niet weet wat het effect van een toezichthouder meer of minder is, hoe weet je dan dat je het goede aantal hebt? Als je bij ieder niet ontdekt incident het toezicht uitbreidt, eindig je met een situatie waarin over de schouder van iedere verzekeraar en bankier constant een toezichthouder meekijkt. Dat wil je niet. Andersom, als er geen grote ongelukken gebeuren (en was dat maar waar) kan je niet automatisch het toezicht afbouwen. We schaffen tenslotte ook het leger niet af omdat er al ruim een halve eeuw niemand ons land is binnengevallen.” 

In zijn blog schetst Gelderman een paar mogelijke uitwegen uit deze impasse.  

Uiteindelijk, besluit hij, is het de politiek die bepaalt hoe veel toezicht mag kosten. In 2022 is dat 220 miljoen euro. “Menigeen zal klagen dat het wel erg veel geld is, zeker in de sector die de rekening moet betalen.” Dat is een waar woord. Maar in ieder geval kunnen Gelderman en collega’s weer een jaar vooruit.