De inflatie voor 2021 komt uit op 2,7 procent, maakte het CBS deze week bekend. Doordat de spaarrentes ook het afgelopen jaar historisch laag waren, leverden Nederlandse spaarders na aftrek van de inflatie ruim 9 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. 

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2021 hadden. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro aan rente kregen in 2021. Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9,01 miljard euro over.” 

Heeft sparen nog wel zin? 

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, blijft sparen nog steeds belangrijk als financiële buffer “voor als je auto of wasmachine kapot gaat,” benadrukt geld.nl haar lezers. Maar wie meer geld heeft dan voor die buffer noodzakelijk is, doet er goed aan om naar meer renderende alternatieven te zoeken, zoals beleggen in aandelen of vastgoed, adviseert de vergelijkingssite.