De AFM en Hongkongse Securities and Futures Commission (SFC) hebben elkaars markt opengesteld voor bepaalde typen beleggingsfondsen.

Beheerders van Nederlandse beleggingsinstellingen voor collectieve beleggingen in effecten (ICBE’s) hebben nu geen vergunning meer nodig om deelnemingsrechten aan te bieden aan particuliere beleggers. Hetzelfde geldt voor deelnemingsrechten in beleggingsfondsen die zijn gezeteld in andere door SFC erkende EU-lidstaten.

De twee toezichthouders erkennen elkaars beleggingsfondsen met een Memorandum of Understanding (MoU). Dit betekent dat beheerders uit Nederland en Honkong geen extra vergunning nodig hebben voor het aanbieden van deelnemingen in hun beleggingsfondsen op elkaars markten. Ze moeten nog wel een vereenvoudigde procedure doorlopen.

Nederland is pas de zesde EU-lidstaat waarvan ICBE’s worden toegelaten op de Hongkongse markt. In Hongkong mogen de volgende ICBE’s worden aangeboden: aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen en indexfondsen (behalve exchange-traded funds).

Algemeen directeur Iris van de Looij van DUFAS, de belangenvereniging van vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen, reageert enthousiast op de aankondiging: “Het levert veel kansen op voor Nederlandse beleggers die willen investeren in China. Het is lastig om op de Chinese markt de juiste aandelen en obligaties te kiezen. Dat vereist veel lokale kennis. Nu krijgen beleggers, zowel institutioneel als particulier, directe toegang tot de expertise van de asset managers in Hongkong. Voor de beleggingsinstellingen in Nederland levert het ook kansen op. Zij kunnen nu makkelijker hun fondsen aanbieden aan Chinese beleggers. De beleggingsmarkt in China groeit hard en er is behoefte aan aanbieders met ervaring in meer lange termijn beleggen.”

Details over de afspraken zijn opgenomen in de documenten AFM-vereisten en proces voor wederzijdse erkenning van Hongkong-fondsen en SFC Circulaire.