In 2021 werd er door Nederlandse huishoudens nog steeds flink gespaard. Het totale tegoed op betaal- en spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens is in 2021 met €38,2 miljard toegenomen tot een totaal van €528,6 miljard. Toch is deze toename kleiner dan in 2020, het jaar dat de COVID-19-pandemie aanving. Toen schreven huishoudens bijna €42,6 miljard op hun bankrekeningen bij. 

Niet alleen de aanhoudend lage rente en stijgende aandelenkoersen remden de groeiende inleg van geld op de bankrekeningen. Later in het jaar nam ook het reëel beschikbaar inkomen af door stijgende prijzen. 

Eind 2021 hadden Nederlandse huishoudens in totaal €528,6 miljard op hun bankrekeningen bij Nederlandse banken staan.  

Vanwege de aanhoudend lage rente die momenteel wordt ontvangen op spaargeld (en in sommige gevallen moet worden betaald) loont het minder om geld van de betaalrekening over te hevelen naar de spaarrekening. Met een gemiddeld rentepercentage van slechts 0,01% was het totaal aan bijgeschreven rente in 2021 namelijk maar €585 miljoen. Dat was in het afgelopen decennium niet eerder zo laag. Daarnaast zullen ook de aantrekkelijkheid van alternatieven, zoals woninginvesteringen en beleggingen in effecten, tot een rem op de inleg van spaargeld op bankrekeningen hebben geleid. 

Lees meer op de site van DNB: 

https://www.dnb.nl/actueel/nieuws-statistiek/snb-2022/huishoudens-spaarden-in-2021-minder-dan-in-eerste-coronajaar/