11 vermogensbeheerders zijn in de eerste helft van 2019 gestopt met het aanbieden van advies. Tegelijkertijd zijn er dit jaar nog geen nieuwe aanbieders van advies bijgekomen. Volgens meerdere vermogensbeheerders zijn adviesrelaties te arbeidsintensief.

Het aantal beheerklanten is bij veel vermogensbeheerders die gestopt zijn veel groter dan het aantal adviesklanten. Deze partijen vinden het inefficiënt om het aanbod voor zo’n klein deel van het klantenbestand te behouden. Ook is het aanhouden van de vergunning die maar weinig wordt gebruikt te kostbaar.

Onder de partijen die stopten met advies zijn BeSmart, Care Investment Services en Ortelius Vermogensbeheer. Deze partijen bieden nog wél vermogensbeheer aan. Findex Vermogensbeheer ging een samenwerking met Post vermogensbeheer aan en stopte haar adviesvergunning, terwijl Finsens Investment Consultants helemaal stopte met zowel advies als beheer.

Naast Finsens zijn er nog een aantal partijen helemaal gestopt. Het failliet van Darion was al bekend, Hens Vermogensbeheer werd overgenomen door Verwer en Janssen en ook AuxiSolid stopte.

De verschuiving van advies naar beheer is al langer gaande. In 2018 stopte er ook 11 vermogensbeheerders met advies in het eerst halfjaar. Daar kwamen toen nog wél 2 nieuwe aanbieders bij, wat in 2019 niet gebeurde.