De ING BeleggersBarometer kwam in november uit op 56 punten. Nog nooit sinds de start van deze metingen in 2002 was de score zo laag.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers kijken opnieuw terug op een periode waarin de situatie van de Nederlandse economie verslechterd is. Maar zij zijn vooral nog negatiever over de waardedaling die zij in hun eigen beleggingsportefeuille constateerden. Ook de toekomstverwachtingen blijven somber, zowel voor de Nederlandse economie, de eigen financiële situatie als de waarde van de beleggingsportefeuille.”

De afgelopen maand hebben meer beleggers verlies geleden dan winst gemaakt(48% om 33%). Ook is het gemiddelde verlies gestegen van 7,5% in september naar 8,8% in oktober. Het aantal beleggers dat niet weet hoe hun portefeuille daadwerkelijk rendeerde, is in oktober gedaald van 35 naar 28%. Dit betekent dat meer mensen betrokken zijn bij hun portefeuille deze periode.

De meeste beleggers (58%) zien beleggen nog steeds als de kansrijkste vorm om vermogen op te bouwen. Homan: “Uiteraard hebben zittende beleggers pijn van de dalende koersen, maar voor de toekomst bieden koersdalingen juist kansen. Het meest duidelijk is dit voor obligatiebeleggers. Waar Europese staatsobligaties een jaar geleden 0% rente gaven voor de komende 10 jaar is dat nu 3%. Een kwart overweegt juist om (meer) te gaan sparen. Hoewel de hypotheekrente flink stijgt, vindt een derde van de beleggers vastgoed nog steeds een aantrekkelijke manier van beleggen. Een kwart vindt vastgoed geen aantrekkelijke belegging meer, maar dan vanwege de stagnatie van de koopprijzen.”