Nederlandse huishoudens hebben sinds het uitbreken van de coronapandemie gemiddeld meer dan 6.500 euro bijgeschreven op hun spaarrekeningen. Dat blijkt uit cijfers van ING, die de ontwikkeling van de spaartegoeden analyseerde.

In totaal zijn de tegoeden op de Nederlandse spaarrekeningen met 52 miljard euro gestegen. Maar tussen Nederlandse huishoudens bestaan grote verschillen: voj7oral huishoudens met een hoger inkomen hielden tijdens de coronacrisis meer geld over.

Als belangrijkste reden voor de stijging noemt ING de beperkingen tijdens de coronacrisis. Hierdoor nam de consumptie van huishoudens flink af, omdat winkels dicht waren, vakanties niet mogelijk waren en contactberoepen niet mochten worden uitgeoefend. Tegelijkertijd waren consumenten – zeker tijdens de eerste lockdown – erg terughoudend met het bezoeken van winkels die wel open waren.

Door de steunpakketten van de overheid bleef veel werkgelegenheid overeind, aldus de analyse van de bank. Hierdoor bleef het beschikbaar inkomen van Nederlanders redelijk op peil. De combinatie van een relatief stabiel inkomen en lagere consumptie zorgde voor een flinke aanwas van de rekeningtegoeden.

Grootste deel van extra banktegoeden bij bovenmodaal inkomen
Vooral huishoudens met een hoger inkomen konden tijdens de coronacrisis meer spaargeld bijschrijven op hun rekening. Volgens de ING is 70 procent van de toename van de banktegoeden terug te voeren naar Nederlandse huishoudens die voorafgaand aan de crisis al een bovengemiddeld vermogen op hun bankrekening hadden staan. Dit zijn voornamelijk huishoudens die een hoger inkomen verdienen.

Volgens ING hebben zij tijdens de coronapandemie extra kunnen sparen omdat het voor hen makkelijker is om geld opzij te zetten zodra alle noodzakelijk uitgaven zijn gedaan. Minder rijke huishoudens geven daarentegen elke maand ongeveer evenveel uit als wat er binnenkomt.

Bovendien geven huishoudens die meer dan modaal verdienen meer geld uit aan zaken als vakanties, uitjes en diners. Juist daarvoor golden lange periodes strenge beperkingen. Het geld wat hierdoor vrijkwam werd voornamelijk op de spaarrekening gestort.

Bron:
https://www.nu.nl/economie/6144968/nederlanders-sparen-recordbedrag-bij-elkaar-maar-verschillen-worden-groter.html