Op 11 mei worden de Fund Awards toegekend. Voorafgaand aan de uitreiking verzorgt dr. Jürgen Vandenbroucke de keynote speech. In zijn lezing gaat hij in op de trend van gedragseconomie toegepast op beleggingsadvies. Centraal in zijn voordracht staat de vraag: hoe kunnen inzichten uit de gedragseconomie leiden tot een verbetering in het meten van de risicobereidheid en het beheren van beleggingsportefeuille?

Vandenbroucke beschrijft enkele trends die op de achtergrond van invloed zijn.

Financial inclusion en digitalisering

“Een van de trends is financial inclusion: veel financiële instellingen zorgen voor een grotere laagdrempeligheid van beleggingsadvies en van financial services in het algemeen. Een andere trend is dat veel diensten worden gedigitaliseerd. Maar om in de wereld van beleggingsadvies succesvol te digitaliseren moet dat proces veel meer zijn dan de koude automatisering die we doorgaans gewend zijn. Koude automatisering zal niemand aanzetten tot het beleggen van een deel van zijn vermogen waar hij of zij hard voor gewerkt heeft. De vraag is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zowel financial inclusion als digitalisering de juiste businessimpact heeft.”

“Het gebruiken van inzichten uit de gedragseconomie kan helpen om technologie meer bij te laten dragen tot de bottom-line van beleggingsadvies, maar evenzeer is dit ook van toegevoegde waarde in het proces van beleggingsadvies van een adviseur face-to-face met een klant.”

Vandenbroucke zal zijn voordacht doorspekken met praktische relevantie, ook door te verwijzen naar de stem van AFM in het debat waarbij de toezichthouder marktpartijen aanmoedigt om gedragsinzichten te gebruiken. Hij zal dat doen aan de van enkele recente publicaties, concreet, beknopt en visueel. Met als centrale vraag: hoe kunnen inzichten uit de gedragseconomie leiden tot een verbetering en een betere digitalisering van het meten van de risicobereidheid en het beter beheren van beleggingsportefeuille?

CV

Jurgen Vandenbroucke, PhD is gastdocent aan de Universiteit Antwerpen over Financial Engineering, gastdocent aan Ehsal Management School Brussel over Financial Securities en onderzoeksmedewerker aan het Edhec-Risk Institute in het programma “technologie, big data en artificiële intelligentie voor beleggingsoplossingen”. Hij is ook managing director bij everyoneINVESTED (de wealth tech spin-off van KBC Groep), expert general manager bij KBC en voormalig hoofd innovatie bij KBC Asset Management, België.

 

Gratis aanmelden voor de Fund Awards kan hier