De meeste institutionele beleggers die beweren een positieve impact op het klimaat te hebben, staan bloot aan grote en voor de hand liggende greenwashing-risico’s, zegt Felix Goltz, een onderzoeker bij de Franse business school EDHEC. 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee soorten greenwashing. De eerste is corporate greenwashing, waarbij bedrijven milieuclaims doen over hun producten die overdreven zijn of zelfs in tegenspraak zijn met hun prestaties. Deze vorm van greenwashing krijgt veel aandacht van stakeholders en krijgt veel kritiek. 

Het tweede type greenwashing is portfolio greenwashing. Fondsbeheerders beweren dan dat hun fondsen een positieve impact op het milieu hebben, terwijl dat in feite helemaal niet zo is. 

“Het gevaar bestaat dat beleggers investeren in ‘feelgood’ producten die echte actie op het gebied van klimaatverandering alleen maar vertragen,” zegt Goltz. 

Op basis van een gedetailleerde analyse komt hij tot de conclusie dat je heel voorzichtig moet zijn voordat je een beleggingsfonds echt als ‘goed voor het milieu’ kan bestempelen.