Jonge beleggers beleggen vooral voor de lange termijn: als aanvulling op hun pensioen. Het idee dat jonge mensen alleen maar beleggen voor de kick, klopt niet en de zorgen over ‘gamification’ worden overschat.

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse instituut voor economisch onderzoek Econ, dat hiervoor ruim 200.000 beleggers van de neobroker Trade Republic analyseerde.

De klanten van Trade Republic zijn relatief jong:

  • Bijna 70% van de beleggers is jonger dan 35 jaar.
  • Bijna de helft zijn beginnende beleggers.
  • Beginnende beleggers hebben gemiddeld 37% van hun totale privévermogen op de kapitaalmarkt geïnvesteerd.
  • Deze nieuwe generatie omvat alle inkomensniveaus: bijna 30% van de beginnende beleggers behoort tot de onderste helft van de inkomensverdeling.

Maar ze zijn wel verstandig:

  • Gemiddeld zit 60% van hun belegd vermogen in aandelen, en nog eens 26% in beleggingsfondsen.
  • Opties en futures maken net 2% van het belegd vermogen uit.

De onderzoekers vergeleken de antwoorden van respondenten met hun feitelijke beleggingsgedrag, om te zien in hoeverre de motieven en risicovoorkeuren die zij in de enquête naar voren brachten, overeenkwamen de orders die zij plaatsen. Dit is belangrijk omdat het responsgedrag op enquêtes altijd onderhevig is aan vertekeningen vanwege de ‘sociale wenselijkheid’ van bepaalde antwoorden. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat respondenten aangeven dat ze beleggen voor de lange termijn omdat ze verwachten dat dit de maatschappelijk gewenste reactie is.

Het feitelijke beleggingsgedrag blijkt in lijn te zijn met de motieven en voorkeuren die in de enquête naar voren zijn gekomen. Dit geeft aan dat respondenten er inderdaad voor de lange termijn in zitten, en bovendien dat beschikken zij over de financiële kennis de nodig is om te beleggen volgens hun motieven en voorkeuren.

Het volledige onderzoek van Econ is hier te downloaden.