De Belgische bank-verzekeraar KBC werkt aan een KBC Coin, die trouwe klanten kunnen besteden aan extra diensten. Tegelijk bouwt de groep een digitale kluis, waar klanten meer persoonlijke gegevens veilig kunnen bewaren.

KBC experimenteert al lang met virtuele munten en de technologie waarop ze draaien. Eerder deze maand lanceerde de groep een proefproject met TRES, een initiatief rond de vroegere Option-topman Jan Callewaert, om te achterhalen of oplaadbeurten voor elektrische wagens niet makkelijker kunnen worden betaald met een eigen cryptomunt.

Maar de bank heeft nog meer toepassingen met crypto in de pijplijn, zegden topman Johan Thijs en directeur innovatie Erik Luts vrijdag. ‘Daarbij heb ik het niet over bitcoin of speculatie met andere virtuele munten’, verduidelijkte Thijs. ‘Wel over cryptomunten als een digitale versie van de cash die je op zak hebt. Centrale banken en banken onderzoeken volop de mogelijkheden van virtuele munten en de extra diensten je ermee kan aanbieden.’

De KBC Coin waar de groep aan timmert, is moeilijk te vergelijken met de bitcoin. De cryptomunt zou alleen in een gesloten omgeving kunnen worden gebruikt – vergelijk het met een jeton op een festival – en is gelinkt aan bestaande valuta, zoals de euro. KBC zet de komende maanden in op de ontwikkeling van eigen virtuele munten en de bescherming van de privacy van zijn klanten. Met de KBC Coin, zoals de eigen cryptomunt heet, worden trouwe klanten beloond. Al zijn ook andere toepassingen mogelijk: de munt kan in principe ook een consumptiecheque vervangen. Tegelijk bouwt de bank-verzekeraar een platform waar klanten veilig persoonlijke digitale gegevens kunnen bewaren.

 

Lees het volledige artikel

https://www.tijd.be/ondernemen/banken/kbc-wil-klanten-belonen-met-eigen-digitale-munt/10309505.html