Vermogensbeheerder Robeco stopt per direct met het aannemen van nieuwe particuliere klanten nadat de AFM dreigde met een boete van 1,8 miljoen euro wegens het overtreden van onder meer antiwitwaswetgeving. De klantenstop komt op het moment dat beleggen razend populair is onder particulieren.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Robeco krijgt van de AFM tot eind 2021 de tijd om tien verbeterpunten door te voeren, anders wordt de boete geïnd. Volgens de AFM gaat het om overtredingen van de Wwft en de Sanctiewet, die beleggingsinstellingen dwingt te controleren of beleggingen niet in strijd zijn met internationale sancties.

Robeco zegt dat er momenteel nog geen indicatie is van gevallen waarbij Robeco-rekeningen zijn misbruikt. De timing van de klantenstop is vervelend voor Robeco, omdat beleggen flink in populariteit is gestegen in coronatijd.

De AFM bevestigt dat Robeco een ‘last onder dwangsom’ is opgelegd, maar laat weten dat de klantenstop, per 1 februari en voor onbepaalde tijd, een eigen keuze is van Robeco. Hoe de overtredingen van Robeco aan het licht zijn gekomen, wil de toezichthouder niet zeggen. Normaal gesproken doet de AFM onderzoek naar overtredingen van de wet als daarover ‘signalen’ binnenkomen.