In het nieuwe pensioenstelsel kunnen mensen op het moment dat ze met pensioen gaan, in een keer maximaal 10 procent van hun pensioen opnemen. Ze mogen dan zelf beslissen waar ze het geld aan besteden. Nationale-Nederlanden zocht uit wat mensen hiervan vinden. 

Onder de huidige gepensioneerden is de interesse in een bedrag ineens niet groot. Slechts twaalf procent van de nu gepensioneerden had deze keuze achteraf gezien willen hebben. 

Jongeren vinden het idee wel interessant, zeker als ze voorbeelden horen van wat je met het geld kunt doen. Van de werknemers heeft 72% na het zien van de bestedingsdoelen interesse in een bedrag ineens bij hun pensionering.  

Een aanzienlijke groep deelnemers zou het bedrag ineens gebruiken om te beleggen. De meesten van hen zouden het geld beleggen in aandelen en/of obligaties. Een kwart hiervan, vooral jongere werknemers (onder de 40), zou zelfs investeren in cryptovaluta. Twee derde van deze doelgroep verwacht door zelf te beleggen een beter rendement te behalen dan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Veertien procent is hier zelfs zeker van.  

“Goed om te zien dat jongeren meer interesse tonen in bedrag ineens. Het is wel de vraag of het altijd verstandig is om het in risicovolle producten te stoppen,” merkt Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen Nationale-Nederlanden, met gevoel voor understatement op. “Wij helpen deelnemers er graag bij om de juiste keuze te laten maken. En daarbij is het goed om hierbij professioneel advies in te winnen.” 

Graag gesprek met adviseur 

Bijna 40 procent van de werknemers is het met haar eens en heeft behoefte aan individuele ondersteuning van een onafhankelijke adviseur. Ruim 80 procent van de werknemers denkt alleen een goede keuze te kunnen maken voor bedrag ineens als ze kunnen berekenen hoeveel geld ze precies krijgen. En hoeveel hun maandelijkse uitkering dan daalt.  

Nationale-Nederlanden heeft een handig overzicht gemaakt van de onderzoeksresultaten.