Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Hiervoor in de plaats komt de subsidieregeling STAP: een budget voor werkenden en werkzoekenden.   

Die subsidieregeling kent een addertje onder het gras: het kabinet zal naar verwachting jaarlijks een budget beschikbaar stellen van ruim € 200 miljoen. Daarmee zijn zo’n 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk. Daarbij geldt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Als de subsidiepot op is, heb je pech en krijg je niets.  

Tot 1 januari kun je nog gebruikmaken van de mogelijkheid om je studiekosten of andere scholingsuitgaven af te trekken in je aangifte inkomstenbelasting over 2021. Dat zijn dan de aftrekbare opleidingskosten die je in 2021 betaalt.  

Als je een opleiding of een studie voor je (toekomstige) beroep volgt, of als je kosten maakt voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties), dan mag je sommige kosten aftrekken. Dit zijn kosten zoals lesgeld, examengeld en de kosten voor studieboeken.  

Goed om te weten: je hoeft niet dit jaar nog te beginnen met je studie. Dat kan ook volgend jaar zijn. Zolang de facturering en betaling maar in 2021 plaatsvinden.