Esther van Rijswijk: “Zowel Valentijn van Nieuwenhuijzen als Lukas Daalder zijn economen die breder denken dan alleen marktkansen. Zij leggen de vragen op tafel die wij allemaal hebben: wat te doen met de lage rente? En de hoge waarderingen in technologie? En welk effect kunnen we op de markten verwachten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen? We weten ook dat we op 24 september niet alle antwoorden zullen krijgen, maar dit panel gaat ons echt nieuwe inzichten geven!”

Hoe kijk jij als econoom aan tegen de huidige periode?
“Dit is een ongelofelijk interessante tijd. Toen de coronacrisis uitbrak, ben ik begonnen aan een serie interviews, “Economen in tijden van Corona”, samen met economenblad ESB. Ik wilde als beleidseconoom weten hoe naar de crisis te kijken. Wat moeten we doen? Welke kennis van economen kunnen we gebruiken? En wat ontbreekt er? Zelfstandig vermogensbeheerders zitten vast ook met zulke vragen. De les van de vorige crisis was misschien wel dat we niet goed begrijpen hoe de relatie tussen financiële markten en de reële economie precies zit. Dit keer vragen we ons bijvoorbeeld af hoe gedragseffecten precies uitwerken. Nieuwe inzichten en gesprek zijn altijd nodig.”

Esther is afgestudeerd macro-econoom en volgde een postdoctorale opleiding van het rijk voor financieel-economisch beleidsmedewerkers. Ze werkte enkele jaren op het ministerie van Financiën maar na enkele jaren ‘Den Haag’ trok de journalistiek en vervolgde zij haar carrière bij Elsevier. “Ik had geen geduld voor het werk van ambtenaar. Als journalist kun je ergens in duiken en iets uitzoeken. Dat schrijf je op en daarna ga je weer iets anders doen. Ik heb bijvoorbeeld veel over pensioenen, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt geschreven.” Na haar Elsevier-periode werkte zij ook als correspondent voor RTL-Nieuws in Londen, waarna haar werkveld zich verbreedde tot presentator bij RTL Z, publicist, freelancer en moderator.

Wat maakt het werk van moderator zo boeiend?
“Dat is het ontrafelen van moeilijke onderwerpen. Ik vind het leuk om gesprekken te leiden waarin  je een onderwerp echt kunt afpellen. Als de aanwezigen daardoor nieuwe inzichten mee naar huis nemen,  is het voor mij een geslaagde sessie geweest. Dus ik verheug me op het debat op 24 september!”

Verder lezen: