IEX-columnist Marcel Tak verslikte zich in zijn koffie toen hij het onlangs verschenen AFM-rapport Beleggingsgedrag van execution-only beleggers eens goed las.  

In dat rapport concludeert de AFM dat 32% van de beleggers suboptimaal beleggingsgedrag vertoont. Dat betekent dat de belegger zijn aandelenposities te weinig spreidt, te veel handelt of te veel in crypto’s dan wel CFD’s handelt. Tak concludeert dat de criteria voor te weinig spreiding en te veel handelen boterzacht zijn en dat je zo altijd wel een probleemsituatie kan creëren.  

Maar wat hem echt in het verkeerde keelgat schoot, is de transactiebelasting. Wat, vraagt u? De belasting op effectentransacties die de AFM naar aanleiding van dit rapport gaat introduceren om beleggers tegen zichzelf te beschermen. Waar Tak die vandaan haalt, is niet geheel duidelijk. De toezichthouder heeft hier in ieder geval niets over gezegd. Wel pleitte AFM-topvrouw Laura van Geest onlangs voor een beleggersdiploma, maar dat is toch echt iets anders.  

Hoe dan ook, het zit Tak allemaal niet lekker. “Heeft de toezichthouder ooit wel eens een rapport geschreven en geconcludeerd dat alles prima verloopt en aanvullende actie niet noodzakelijk is?” vraagt hij zich vertwijfeld af. Wij zouden het hem niet kunnen zeggen.