Morningstar heeft op 31 oktober 2019 de eerste reeks nieuwe Analyst Ratings gelanceerd. De ratings voor de overige fondsen worden in de komende twaalf maanden geïntroduceerd. In november 2019 volgen ook de vernieuwde Quantitative Ratings, zo kondigt Morningstar aan op hun website.

De vernieuwde ratingsystemen kennen drie belangrijke wijzigingen. Ten eerste ligt er meer nadruk op kosten. Ten tweede ligt de lat voor actieve fondsen hoger. De laatste grote verandering is dat er wordt gefocust op drie pijlers, in plaats van vijf: People, Process, Parent.

Morningstar zegt dat de aanpassingen aan het raamwerk achter de Morningstar Analyst Rating kunnen leiden tot veranderingen in de huidige ratings van beleggingsfondsen, en verwacht dat er door de nieuwe ratingsystemen per saldo meer downgrades dan upgrades zullen zijn. Een van de redenen daarvoor is de strengere meetlat waarlangs de actieve fondsen woorden gelegd, in de vorm van de Morningstar categorie benchmark. Fondsklassen van actieve fondsen die deze horde na kosten niet kunnen nemen, komen niet langer in aanmerking voor een Gold, Silver of Bronze rating.

Lees hier de volledige aankondiging.