Terwijl beleggers in februari nog traag reageerden op het voortrazende coronavirus, richtte COVID-19 in maart een ravage aan op de Europese fondsenmarkten. Vooral in de tweede helft van maart vond de grote uitstroom plaats toen aandelen hun dieptepunt bereikten. In dit artikel enkele highlights uit het rapport van Morningstar.

Maart 2020 was de meest volatiele maand in de geschiedenis van de financiële markten toen beleggers op zoek gingen naar een veilige haven. De uitstroom overtrof alle records, namelijk 246 miljard euro, een uitstroom die zelfs in de donkerste maand van de financiële crisis van 2007-09 niet voorkwam. Toen, in oktober 2008,  bedroeg de outflow 108 miljard euro. Met een bescheiden netto-instroom van 4,6 miljard euro in maart waren USD-staatsobligatiefondsen het meest in trek.

Enkele highlights

  • Obligatiefondsen verloren een ongekend bedrag van 140 miljard euro in maart. Ter vergelijking: het oude maandrecord voor uitstroom werd gerealiseerd in oktober 2008, toen beleggers 54 miljard euro aan vastrentende fondsen onttrokken. De uitstroom van aandelenfondsen bedroeg 56 miljard euro.
  • Met bijna 6,0 miljard euro stond UBS bovenaan de lijst voor wat betreft de instroom in actief beleggen. PIMCO noteerde de grootste uitstroom onder actieve managers, met een verlies van EUR 23,7 miljard; voor de Amerikaanse vermogensbeheerder de slechtste flow in een maand. Deze uitstroom kwam grotendeels uit het vlaggenschipfonds PIMCO Income. Van de passieve aanbieders noteerde Vanguard bijna EUR 2,1 miljard aan instroom en iShares had met EUR 7,1 miljard de grootste uitstroom.
  • De Europese fondsensector werd getroffen door een afschrijving van bijna EUR 1 biljoen voor langetermijnfondsen. Per 31 maart daalden de activa in langetermijnfondsen tot EUR 8.214 miljard, vergeleken met EUR 9.490 miljard een maand eerder. Wanneer we de geldmarktfondsen meerekenen, zakten de assets van 10.836 miljard euro per 29 februari naar 9.509 miljard euro eind maart.