In de ogen van kredietbeoordelaar Fitch blijft Nederland een zeer kredietwaardig land. De AAA-status blijft daarom behouden, het hoogst mogelijke rapportcijfer. Fitch wijst op onder meer de open economie van Nederland, die bovendien flexibel is en veel waarde toevoegt. Ook wordt ons land volgens het ratingbureau effectief geleid. Door de extra uitgaven om de economie door de coronacrisis te helpen, is de schuldenpositie wel toegenomen, maar Nederland heeft een geschiedenis van solide financieel beleid en er zijn al plannen om vanaf 2022 de staatsschuld weer in het gareel te brengen, schrijft Fitch. 

De Nederlandse economie kromp in 2020 met 3,7 procent, wat relatief beperkt is in vergelijking met de afname van 6,6 procent in de eurozone en 4,9 procent in Duitsland. Fitch meent dat dit grotendeels te danken is aan de flexibiliteit van de Nederlandse economie en de effectiviteit van de maatregelen die het kabinet heeft genomen.

De kredietbeoordelaar verwacht een economische groei van 3,3 procent in dit jaar en 3,4 procent in 2022. Door de huidige coronasituatie komt het merendeel van die groei pas in de tweede jaarhelft tot uiting. Eind dit jaar zou de economie weer op het niveau van voor de pandemie moeten zijn. Wel kan de werkloosheid wat oplopen als later dit jaar steunmaatregelen als de NOW-regeling wegvallen.

Lees het volledige artikel:
https://www.nu.nl/economie/6129590/nederland-behoudt-triple-a-status-geen-zorgen-over-economische-krimp.html