De waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens is sinds eind 2018 met € 58 miljard gestegen naar ruim € 185 miljard eind 2021, blijkt uit cijfers van DNB. 

De toename is voornamelijk gedreven door waardestijgingen. Maar daarnaast zijn Nederlanders ook meer gaan beleggen. Zij hebben netto voor € 4,1 miljard effecten gekocht. De toenemende interesse in beleggen onder particulieren valt samen met de groeiende toegankelijkheid om te beleggen en de wens onder huishoudens om meer rendement te maken nu de rente op spaargeld vrijwel nul is. 

Nederlandse beleggers blijven liefst dicht bij huis. Bijna de helft van hun portefeuille zit in Nederlandse aandelen. De VS (21%) en Engeland (13%) volgen op gepaste afstand.  

Shell is nog steeds het belangrijkste aandeel voor Nederlandse huishoudens, met een belegde waarde van € 4,5 miljard, maar het gewicht van techaandelen is in vier jaar tijd verdubbeld: inmiddels hebben Nederlandse beleggers bijna een derde van hun portefeuille in tech zitten, met ASML, ASMI, Apple, Microsoft en Tesla als zwaargewichten.