Duurzaam beleggen neemt wereldwijd sterk toe, ook in Europa en Nederland. Nederlandse particuliere beleggers hebben duurzaamheid echter minder hoog op de agenda staan dan in de rest van Europa, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2019. Volgens Schroders lijkt deze uitkomst haaks te staan op het internationale imago van Nederland als koploper in duurzaam beleggen.  

Van de Nederlandse particuliere beleggers zegt 41% dat ze bij het nemen van beleggingsbeslissingen altijd rekening houden met duurzame factoren, zoals klimaatrisico, biodiversiteit en corporate governance. Echter, 30% doet dit helemaal niet. In Europa zijn deze percentages respectievelijk 52% (wel) en 21% (niet) en wereldwijd 57% en 17%. Daarmee staat Nederland op flinke achterstand.

Hein Kuijpers, directeur particulieren Schroders Nederland geeft aan dat steeds meer onderzoeken een positief verband aantonen tussen beleggingsresultaten en duurzaamheid. “In Nederland richten institutionele beleggers, met name pensioenfondsen, zich in toenemende mate op duurzaam beleggen. Internationaal gezien heeft Nederland met enige andere landen daardoor een leidende rol. Dat Nederlandse particuliere beleggers het duurzame thema op dit moment nog relatief iets minder lijken te omarmen is jammer, maar voor Schroders ligt daarin een uitdaging om beleggers nog beter te informeren. Het is onze overtuiging dat de keuze tussen niet- en wel duurzaam beleggen uiteindelijk grote invloed zal hebben op de beleggingsresultaten.”

Eerder bleek al dat ook Belgische beleggers sceptisch over duurzaam beleggen zijn.

Lees hier het volledige onderzoek.