De omvang van beleggingen van Nederlandse huishoudens in beursgenoteerde aandelen is in het eerste kwartaal van 2022 met € 3,0 miljard gedaald, naar € 58,9 miljard, schrijft De Nederlandsche Bank. De daling – 4,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal – was vooral het gevolg van dalende koersen en kwam slechts voor een klein deel door de verkoop van aandelen.

De afname is de grootste sinds DNB deze statistiek in 2018 bijhoudt. Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd een groter kwartaalverlies geregistreerd.

Opvallend: Shell

Opvallend was de ontwikkeling bij het aandeel Shell. In de drie maanden na de zetelverplaatsing van het hoofdkantoor van Shell naar het Verenigd Koninkrijk eind december 2021 verkochten Nederlandse huishoudens netto voor € 742 miljoen aan aandelen Shell. Hadden ze beter niet kunnen doen: in diezelfde periode steeg de koers met 22%, mede ingegeven door de stijgende olieprijs.

Met € 58,9 miljard is de totale omvang van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens terug rond het niveau van medio 2021. Sinds 2018 steeg de waarde trendmatig en bereikte een recordomvang van € 62,6 miljard in oktober 2021.