Traditionele banken voelen de hete adem van digital-only banken in hun nek. Deze nieuwe spelers onderscheiden zich niet alleen door hun weergaloze toewijding aan de klantervaring van het digitale tijdperk, maar eveneens door de inzet van zogenaamde Regulatory Technology. Gevestigde banken en brokers lopen het risico deze concurrentieslag te verliezen, zo schrijft Hyarchis in het onlangs verschenen rapport Regulatory Technology in de lift. Download rapport 

Op donderdag 30 september vindt het webinar ‘Hyarchis Connect – Regulatory Technology in de lift’ plaats. Deze editie van het halfjaarlijkse Hyarchis Connect webinar zal gaan over proactieve regulatory compliance en risicobeheer en hoe dit optimaal kan worden ingezet. Aanmelden kan via www.hyarchisconnect.nl.

In de jaren na de kredietcrisis van 2008 is de financiële dienstverlening overspoeld met nieuwe wet- en regelgeving. Deze stortvloed aan regels is hoofdzakelijk gericht op het aanscherpen van de poortwachtersfunctie van financiële dienstverleners. Steeds meer verantwoordelijkheid voor het bestrijden van financiële criminaliteit verschuift naar de private sector en wereldwijd zijn er naar schatting inmiddels zo’n 750 instellingen die de activiteiten binnen de financiële dienstverlening reguleren.

Impact regeldruk

De impact van deze regeldruk is het best zichtbaar in de compliance-bureaucratie die hiervoor door de banken is opgetuigd. Naar schatting van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werkt inmiddels zo’n 20% van al het bankpersoneel aan regulatory compliance en investeren de banken jaarlijks meer dan € 1 miljard in de naleving van wet- en regelgeving.

“De traditionele aanpak voor aanscherping van wet- en regelgeving is het reactief inzetten van meer geld en meer mensen. Deze aanpak is echter allesbehalve schaalbaar. De winstmarges staan bij banken steeds verder onder druk als gevolg van de lage rentestanden en fintech challengers romen het traditionele klantpotentieel steeds verder af. Dit creëert een vruchtbare bodem voor de inzet van Regtech; technologie waarmee snel en geautomatiseerd kan worden voldaan aan wet- en regelgeving”, zegt Adriaan Hoogduijn, COO van Hyarchis en auteur van het rapport.

Regulatory Technology

Regtech onderscheidt zich van traditionele compliancy-oplossingen door geavanceerde technologie die veelal wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie en/of blockchain. Nederlandse voorbeelden zijn onder meer Blanco Fintech en Fourthline die zich richten op de automatisering van identiteitsverificatie en fraudepreventie, oftewel Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML). Wanneer slim ingezet verkort Regtech de wachttijden bij het openen van een bankrekening of de wachttijden bij het plaatsen van een belegging.

Regulatory Technology in de lift & Hyarchis Connect

In het nieuwste rapport van Hyarchis worden de vijf meest actuele Regtech-trends behandeld, van Regtech als innovator in de klantervaring tot regulatory compliance in de directiekamer. Het rapport is hier te downloaden.

Op donderdag 30 september vindt het webinar ‘Hyarchis Connect – Regulatory Technology in de lift’ plaats. Deze editie van het halfjaarlijkse Hyarchis Connect webinar zal gaan over proactieve regulatory compliance en risicobeheer en hoe dit optimaal kan worden ingezet. Aanmelden kan via www.hyarchisconnect.nl.