De trend in beleggingsland: beleggingsfondsen die ook goede doelen ondersteunen. In dit artikel voorbeelden van Candriam, BlackRock en Mirova.

Met het Candriam Equities L Oncology Impact fonds ondersteunt Candriam  de ontwikkeling van methoden op het gebied van kankerdiagnose en -behandeling en wil het baanbrekende innovaties op dit gebied identificeren. Beleggers hebben hierdoor de mogelijkheid om te beleggen in een fonds met een directe positieve maatschappelijke impact. Candriam staat 10% van de beheersvergoeding van het fonds af aan het steunen van Europese kankeronderzoekinstellingen.

BlackRock LEAF

BlackRock heeft het Liquid Environmentally Aware Fund (LEAF) geïntroduceerd. Daarmee wordt belegd in geldmarktinstrumenten waarvan de uitgevers boven het gemiddelde scoren op milieugebied. Bovendien wordt 5% van de netto-inkomsten van de managementfee gebruikt om de CO2-uitstoot te compenseren en wordt er jaarlijks een bedrag overgemaakt aan het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Mirova Women Leaders Equity Fund

Een derde voorbeeld is het Mirova Women Leaders Equity Fund. Het fonds van Mirova, een dochteronderneming van Natixis Investment Managers, belegt in bedrijven die zich inzetten voor meer gendergelijkheid en voor meer vrouwen in de top van bedrijven. Daarmee zegt Mirova bij te dragen aan Sustainable Development Goal nummer 5 van de Verenigde Naties (VN): het bereiken van gendergelijkheid en empowerment voor vrouwen en meisjes. Een deel van de beheervergoeding wordt overgemaakt aan het Franse Nationaal Comité van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de VN.