De AFM heeft in 2019 zes vergunningen verleend aan Nederlandse beleggingsondernemingen. Van de zes vergunningen bieden drie partijen zowel vermogensbeheer als beleggingsadvies aan. Drie bedrijven bieden alleen advies aan.

Dit blijkt uit een overzicht van de AFM. De namen van de nieuwe partijen zijn Black Swan Capital, Noesis en GMO Netherlands.

Noesis

Noesis heeft een vergunning voor zowel vermogensbeheer als beleggingsadvies. Noesis lijkt nog niet actief te zijn.

Black Swan Capital

Black Swan Capital biedt al sinds juni 2019 beleggingsadvies aan. Black Swan Capital ziet Nederland als mogelijkheid om uit te breiden naar andere doelmarkten als Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse economie is sterk en biedt kansen.

GMO Netherlands

GMO Netherlands heeft sinds de tweede jaarhelft een vergunning voor het geven van beleggingsadvies. GMO Netherlands heeft al sinds 2011 een kantoor in Nederland. Nederland is volgens bestuurder Bart Noordman de belangrijkste plaats waaruit de asset manager de continentale markt kan bedienen. Voorheen deed GMO Netherlands dit als “branch office” van hun Engelse kantoor. Nu staat GMO Netherlands vermeld als een Nederlandse entiteit met een eigen vergunning.