Het totale vermogen van huishoudens is ook in 2020 verder gestegen. Het stevige optreden van centrale banken en overheden wist het negatieve effect van de coronapandemie redelijk te dempen. Op het wereldwijde vermogen van huishoudens heeft de COVID-19 pandemie in elk geval weinig effect gehad. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2020 van Credit Suisse.

Volgens de Zwitserse zakenbank is het totale vermogen in de eerste helft van 2020 zelfs licht gestegen met 1 biljoen dollar of 0,25%. Doordat de bevolking iets sneller groeide daalde de welvaart per persoon wel enigszins van 77.309 USD naar 76.984 USD.

Scheef

Het vermogen bleef volgens het rapport behoorlijk scheef verdeeld met 43% van de welvaart in handen van 1% van de wereldbevolking. Het aantal miljonairs bleef grofweg gelijk met circa 52 miljoen. Het aantal superrijken met netto meer dan 50 miljoen dollar daalde met 120 mensen tot 175.570.

Econoom Anthony Shorrocks van Credit Suisse noemt het opmerkelijk dat de welvaart zo goed stand heeft gehouden gedurende de coronacrisis. Hij schrijft dit toe aan het doortastende optreden van centrale banken en overheden. Toen mensen dat zagen, keerde het vertrouwen terug en herstelden de aandelenmarkten en vlogen de huizenprijzen omhoog.

Vrouwen en millennials

Volgens Credit Suisse waren er regionaal geen grote verschillen. China, India en de VS sprongen er in positieve zin uit, Groot-Brittannië en Zuid-Amerika in negatieve zin. Dat laatste geldt ook voor vrouwen en jongeren die vaker werken in beroepen die economisch te lijden hebben onder lockdowns en het houden van meer afstand.

Het vermogensonderzoek van Credit Suisse geldt als een van de meest omvangrijke in zijn soort. De bank kijkt naar het vermogen van 5,164 miljard volwassenen in de wereld. Samen hadden die mensen eind 2019 een vermogen van rond de 400 biljoen dollar.

Meeste rijken in de VS en China

In de Verenigde Staten wonen de meeste rijken met 20,2 miljoen ofwel 39% van het totaal. Daarna volgen op gepaste afstand:

  • China: 11%
  • Japan: 6%
  • Groot-Brittannië: 5%
  • Duitsland en Frankrijk: elk 4%
  • Italië, Canada en Australië: elk 3%
  • Nederland, Zwitserland en Zuid-Korea: elk 2%

Lees het rapport:

https://www.credit-suisse.com/about-us/en/reports-research/global-wealth-report.html