Het aantal beleggende huishoudens steeg de afgelopen twee jaar van 1,4 naar 1,9 miljoen. Maar veel van die onervaren beleggers maken domme keuzes, waardoor zij in financiële problemen kunnen worden, schrijft de AFM.

Van de bijna twee miljoen beleggers in Nederland, belegt bijna de helft ‘execution only’, dus zonder tussenkomst van een adviseur. Van die groep vertoont ongeveer een derde ‘suboptimaal handelsgedrag’: zij reageren impulsief op prijsschommelingen, spreiden te weinig en beleggen te veel in risicovolle producten.

Bij ongeveer één op de acht beleggers, dus ruim 120.000 personen, valt het suboptimaal handelsgedrag samen met afhankelijkheid van het vermogen. Dat betekent dat zij in accute financiële problemen kunnen komen als de beleggingsresultaten tegenzitten. Niet dat zij zich daar zorgen over maken: van die groep denkt bijna de heft namelijk dat zij vreselijk veel geld gaan verdienen met beleggen.

Dat alles baart de AFM grote zorgen, zegt directeur Laura van Geest in een interview met het FD. Zij pleit voor de invoering van een beleggingsdiploma voor beleggers de beurs op mogen.

Ook gaat de AFM onderzoek doen naar beleggingsapps. De toezichthouder vermoedt dat de manier waarop apps in elkaar zitten, een oorzaak is voor het waargenomen suboptimale handelsgedrag.

Op de site van de AFM staat een mooie visualisatie van de onderzoeksresultaten.