Gendergelijkheid is in de vermogensindustrie nog altijd ver te zoeken. Van de 17.554 fondsbeheerders in de wereldwijde database van Citywire is momenteel slechts 12% een vrouw. In 2021 zat het aantal vrouwelijke fondsmanagers nog in de lift. Dit jaar is er van die vooruitgang niks meer te zien. Nederland heeft bovendien een van de laagste vrouwenquota, blijkt uit het Alpha Female Report 2022 van Citywire. 

“Het Alpha Female rapport van 2021 wekte nog de indruk dat er licht aan het einde van de tunnel was, maar het rapport van dit jaar laat zien dat dit een illusie was”, zegt een van de auteurs, Nisha Long. 

De achterstandspositie van vrouwen komt ook tot uitdrukking als er gekeken wordt naar het beheerd vermogen. Vrouwen krijgen volgens het rapport namelijk slechts zelden de directie over de vlaggenschepen van vermogensbeheerders. Ze moeten het meestal doen met niche-producten. 

Nederland bungelt onderaan 

In Nederland is het percentage vrouwelijke fondsmanagers met 7% nog lager dan het gemiddelde. Van de door Citywire bekeken landen doen alleen Duitsland, India en Nieuw-Zeeland het slechter. 

De toplanden in Europa zijn Portugal (32%), Spanje (21%), Italië (22%) en Frankrijk (18%). De VS zit met een vrouwenquote van 11% ook laag.