In het Verenigd Koninkrijk heeft het succes van de vaccinatiecampagne en de versoepeling van de lockdown geleid tot een toegenomen optimisme over wat de rest van 2021 te brengen heeft. De schaduw van Brexit geeft beleggers echter nog steeds reden tot bezorgdheid. 

Uit een enquête van HYCM blijkt dat het vertrouwen van Britse beleggers de afgelopen maanden een impuls heeft gekregen, waarbij 41 procent van de ondervraagde beleggers in het VK denkt dat de uitrol van het vaccin hun beleggingsportefeuille ten goede zal komen. Een derde van de beleggers maakt zich echter zorgen over de gevolgen van Brexit voor hun beleggingen.

In een soortgelijke geest toonde onderzoek van FE fundinfo aan dat de vraag naar diensten van financiële adviseurs in de periode 2020-2021 is toegenomen, ondanks de lockdown en de ongekende marktvolatiliteit, waarbij de meeste adviseurs meldden dat ze zich snel hebben aangepast aan de technologische mogelijkheden die telewerken bood. Toch gaf bijna driekwart van de adviseurs aan zich zorgen te maken over de mogelijke last van de Brexit-regelgeving in het komende jaar.

Volgens onderzoek van Kyero.com zal ook de Britse vraag naar overzees vastgoed in Europa sterk toenemen. Ondanks de onzekerheid over reizen naar het buitenland, plant bijna 40% van de ondervraagden actief bezichtigingen voor tweede huizen in het buitenland, waarbij Spanje de populairste bestemming blijft voor Britse kopers van overzeese huizen.

Nog een reden om optimistisch te zijn: het gemiddelde verwachte Britse pensioeninkomen is het afgelopen jaar met 1.000 pond gestegen, ondanks de gevolgen van de pandemie – hoewel dit deels te danken is aan de geplande verhoging van het staatspensioen met 3,9 procent tussen 2021 en 2022.

Onderzoek dat eind mei werd gepubliceerd, wees echter op belemmeringen voor financieel herstel. De bezorgdheid over de Indiase variant van Covid-19 heeft het beleggersvertrouwen getemperd, waarbij uit een Quilter-enquête blijkt dat financieel adviseurs de Covid-varianten, in combinatie met een ongelijke wereldwijde vaccinatiecampagne, als het grootste risico voor de huidige marktstabiliteit zien en als het meest waarschijnlijk om de volatiliteit op de aandelenmarkten te verhogen.

Beleggers maken zich ook steeds meer zorgen over de ESG-aard van hun beleggingsportefeuilles. Onderzoek van Quilter onderstreepte hoe greenwashing de grootste zorg is van beleggers over ESG-producten, waarbij 44 procent van de beleggers het feit dat beleggingen niet zijn wat ze beweren te zijn als hun grootste zorg noemt. Individuele beleggers vinden dat organisaties een verantwoordelijkheid hebben om ESG-prestaties aan beleggers te laten zien, aldus Workviva, waarbij beleggers van generatie Z en millennials het meest veeleisend zijn wat betreft de behoefte aan transparantie in ESG-disclosure.

ESG-beleggen heeft zich ook een plaats verworven binnen het gezinsleven. Nieuw onderzoek van Barclays onthult dat meer dan 55 procent van de ouders toegeven dat ze een bewustere inspanning leveren om duurzaam te beleggen voor hun gezin.