Europa’s eerste ETF voor koolstofcompensatie zet in op exposure naar schone energie 

Compenseert CO2-uitstoot via HANzero-projecten, geleverd door South Pole 

Europa’s eerste ETF voor schone energie met koolstofcompensatie wordt deze maand gelanceerd. Het HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero UCITS ETF (ZERO) zal in juni een notering krijgen op de beurs van Londen, met een totale kostenratio (TER) van 0,55%. 

ZERO volgt de S&P Global Clean Energy Select index en zal exposure bieden aan de 30 grootste pure-play bedrijven in biobrandstof, brandstofceltechnologie, geothermische energie, waterkracht, zonne-energie en windindustrie. 

Hoewel er andere indices voor schone energie bestaan, is het verkoopargument van ZERO het koolstofcompensatiemechanisme, dat volgens de white-label ETF-emittent HANetf de eerste is die in het Europese ETF-pakket is opgenomen. 

ZERO maakt gebruik van maandelijkse gegevens van S&P Dow Jones Indices (SPDJI) om de CO2-uitstoot van zijn Global Clean Energy Select benchmark te meten. 

Deze uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd via de HANzero-projecten van South Pole, waaronder het Topaiyo-project voor bosbehoud in Papoea-Nieuw-Guinea en de Musi waterkrachtcentrale in Sumatra. 

Van cruciaal belang is volgens het bedrijf dat de aan deze projecten verbonden kosten uit de TER van de ZERO zullen worden gehaald en dat er geen extra kosten aan de investeerder zullen worden doorberekend. 

Nik Bienkowski, mede-oprichter en co-CEO van HANetf, zei over de lancering het volgende: “Milieubewuste beleggers kunnen zich nu richten op kapitaalgroei met de ZERO, in de veilige wetenschap dat alle koolstofemissies die zijn gekoppeld aan hun investering zullen worden gecompenseerd in een aantal spannende wereldwijde klimaatpositieve projecten met onze partners op South Pole.” 

Som Seif, oprichter en CEO van Purpose Investments, die met HANetf heeft samengewerkt om ZERO te lanceren, zei: “De verkiezing van president Joe Biden heeft het optimisme over groen beleid doen toenemen, zoals blijkt uit het feit dat de VS zich opnieuw heeft aangesloten bij het Akkoord van Parijs. 

Deze nieuwe lancering volgt op een andere Europese primeur op het gebied van schone energie – de komst van het iClima Distributed Energy UCITS ETF (DGEN) – begin juni. 

 

Bron: https://www.etfstream.com/news/europe-s-first-carbon-offset-etf-enters-on-clean-energy-exposure/ 

 

Lees meer over HANetf [ https://www.fundseminar.nl/profiel-hanetf/ ]