Het vakbekwaamheidsbouwwerk met PE-diploma’s ondergaat de komende jaren geen grote veranderingen. Tot 2022 sowieso niet en ook in de drie jaar daarna ligt dat niet voor de hand. Dit stelde Erik Mulder, hoofd stafbureau van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) op de website amweb. Hij zei dit in reactie op geruchten dat er wel aanpassingen aan zouden komen.

PE-pauze

Volgens Mark Dukers, directeur van opleidingsinstituut Dukers & Baelemans, liggen de PE-diploma’s op dit moment stil omdat veel adviseurs afgaan op geruchten dat het stelsel weleens op de schop zou kunnen gaan. Dat is niet aan de orde, stelt Mulder. “Als je iets afschaft, hoef je niet lang te ontwerpen of te tekenen aan iets nieuws. Maar als er ideeën zijn om het zelf te gaan doen als sector of een systeem op te tuigen met een register en tuchtrecht, moet je daar wel financiering voor zoeken en het wettelijk gaan regelen. Ik weet dat er ideeën worden geopperd, maar er is geen eenduidig plan waarin de sector zegt ‘zo willen we het hebben’.” En zonder concrete, eensgezinde ideeën in dit stadium noemt Mulder een aanpassing van het stelsel voor 2025 niet reëel.

Geen noodzaak

“Er is ook geen noodzaak het PE-stelsel aan te passen”, vindt Mulder. “Als je al iets aanpast moet je met elkaar de overtuiging hebben dat het beter wordt. Dat de consument beter beschermd wordt, of dat het minder kost voor de financieel adviseur.”

Lees het originele artikel hier