Pensioenfonds PME keert beleggingen in fossiele energie de rug toe en steekt dat geld in hernieuwbare energie. Het fonds voor de metaal en technologische industrie, met een vermogen van 62 miljard euro, zet als eerste van de vijf grote pensioenfondsen in Nederland deze stap.  

Pensioenfonds PME is als eerste grote fonds in Nederland gestopt met het beleggen in de olie- en gasindustrie. Daarmee komt de uittocht van Nederlandse pensioenfondsen uit beleggingen in fossiele energie in een stroomversnelling. Eerder maakte het middelgrote pensioenfonds Horeca en Catering bekend ook hard op weg te zijn om afscheid te nemen van beleggingen in fossiel. 

PME sluit voortaan beleggingen in bedrijven die olie en gas produceren en transporteren uit. Om te bepalen welke bedrijven dat zijn, maakt het fonds gebruik van de definitie van indexbouwer MSCI. PME verkocht deze zomer voor 1,2 miljard euro aan aandelen of obligaties van meer dan honderd bedrijven, zoals Shell, het Spaanse Repsol en het Amerikaanse ConocoPhillips. Tegelijkertijd maakt het fonds bekend een vergelijkbaar bedrag juist te gaan beleggen in hernieuwbare energie. Zoals waterkracht, windmolens en transportsystemen voor schone energie. Maar ook in nieuwe technologieën waarmee bedrijven energiezuiniger kunnen produceren.  

Lees verder: https://www.duurzaam-beleggen.nl/2021/09/03/pme-pensioenfonds-verkoopt-beleggingen-in-fossiele-olie-en-gas/