“Wacht niet tot het moet, maar kijk waar je over drie jaar wilt staan en baseer daar je plan op.” In gesprek met Frits Vogel, directeur van Fountain Capital.

Deze editie van Fund Seminar services draait om de (on)zekere toekomst van de vermogensbeheerder. Wat is jouw boodschap?

“Door alle uitdagingen op het gebied van technologie, compliance en alles wat met wet- en regelgeving te maken heeft, maar ook de veranderende markt, wordt het voor de kleinere vermogensbeheerders allemaal beslist uitdagender. Als tweede boodschap: ik denk dat het goed is om tijd en energie te steken in het leren kennen van elkaar. Dat doe je door vooraf met regelmaat bij elkaar te kruipen en goed te sparren over hoe je naar het beleggingsbeleid en het runnen van de onderneming kijkt. Dat kan je beter nu doen dan wanneer je wordt gedwongen door omstandigheden. Op die manier doe je het vanuit luxe, in plaats vanuit noodzaak, en dat levert alleen maar winnaars op.”

“De cultuur binnen een bedrijf is heel belangrijk, maar is ook het moeilijkste. Dat leer je pas als je er meer dan een paar uur in hebt zitten. Daar moet je met elkaar een vorm voor vinden, door bijvoorbeeld eens per maand met elkaar over beleggingsbeleid te filosoferen en te kijken wat daaruit komt. Dat kan helpen om meer comfort te krijgen bij de stap die je zou willen zetten.”

 

In jouw geval was er sprake van een fusie, maar er kan ook sprake zijn van een overname…

“Ik vind fusie of overname niet zoveel uitmaken, omdat het vooral gaat om de vorm waarin. Je zou kunnen zeggen dat je er bij een overname mee stopt en je bedrijf aan een ander overdraagt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een overname kan ook gewoon betekenen dat bedrijven samengaan, maar doorgaan op één vergunning omdat het op die vergunning bijvoorbeeld gemakkelijker is om klanten te onboarden.”

“Het gaat mij er meer om waar je in je leven staat en waar je in 10 jaar nog in wilt investeren en het verschil wilt maken. Als je blijft doen wat je altijd doet, moet je je afvragen wat dat betekent voor groei en de veranderende beleggingsomgeving waar je in zit. Ik vind het interessant dat, op het moment dat je die stap zet, er jonge mensen in je praktijk komen die belangrijk zijn voor de opvolging.”

 

Wat was voor jou de aanleiding om te fuseren?

“Ik ben nu 55, dus de afweging was: wat ga ik de komende 10 jaar doen en hoe wil ik die overgang borgen? Wet- en regelgeving, het steeds drukker worden met compliance, speelt daar ook in mee. Ik wil mijn aandacht de komende 10 jaar richten op dingen die ik leuk vind, namelijk beleggen en met mijn klanten omgaan. Dan moeten de taken in zo’n fusietraject zo verdeeld worden dat ik daar ook de tijd en ruimte voor heb. Dat was, in combinatie met continuïteit, voor mij een hele belangrijke aanleiding.”

 

Wat veranderde er concreet toen je fuseerde met Today’s Vermogensbeheer en MIJN Effecten?

“Het is uniek in zijn soort dat je drie partijen bij elkaar brengt. Concreet betekent het dat de vergunning daarmee is uitgebreid met de brokerage-vergunning. Daarmee kunnen we de afwikkeling van effecten voor een deel faciliteren en kunnen we brokerageklanten opnemen. Ook behalen we intern efficiency en wordt er meer focus aangebracht: één iemand is verantwoordelijk voor beleggen, één voor klanten, één voor interne processen en één voor brokerage. De specialisatie op die onderwerpen is naar mijn mening pure winst.”

 

Hoe zag de verandering op het gebied van personeel eruit?

“Door de fusie hadden we direct meer personeel. Dat is natuurlijk een serieuze verandering; we zijn nu met 20 man. Daarmee hebben we veel handen aan boord en hebben we een extra stap gemaakt in de professionalisering en taakdifferentiatie. Naast onze KYC is ook de rapportagemodule state of the art.”

“Je ziet in de dynamiek dat je zoveel leert van elkaar. Waar je misschien vanuit je eigen filosofie een beetje stilstond, trek je nu met elkaar ineens een tussensprint en zet je een aantal grote stappen die heel belangrijk zijn om een voorsprong te pakken. Dat is ook logisch, want iedereen heeft op zijn eigen manier geïnvesteerd en heeft zijn eigen aandachtsgebieden. Voeg dat samen en dan zie je dat het een optelsom is van veel meer dan je van tevoren had gedacht.”

 

Wat is de kernboodschap die je aan de mensen mee wilt geven?

“Wacht niet af. Kijk naar waar je over twee of drie jaar wilt staan en baseer daar je plan op. Neem de tijd om comfort te creëren, maar wacht daar niet mee totdat er weer een nieuwe lading wet- en regelgeving aankomt.”