“Innovatie en snelheid zitten in ons DNA”

Welkom bij het platformdenken van HANetf, de onafhankelijke ETF-specialist die samenwerkt met toonaangevende assetmanagers om gedifferentieerde, moderne en innovatieve UCITS ETF-posities aan beleggers aan te bieden via een onafhankelijk white label platform. 5 vragen aan Rick van Leeuwen, Head of Benelux van HANetf, over wat we kunnen verwachten aan nieuwe fondsen.  

HANetf maakt een zeer snelle groei door, van EUR 250 miljoen AUM in juni 2020 naar EUR 1,1 miljard AUM eind december 2020. In april 2021 stond de AUM-teller al op EUR 2,5 miljard. Met een sterke groei in bitcoin- en thematische ETF’s. En er komt veel nieuws en moois aan, belooft Rick.

  1. Hoe vinden klanten de weg naar jullie?

“Klanten vinden ons onder meer omdat we een flexibel en robuust platform bieden. We zijn nieuw en daarom moeten we nog stappen zetten om ervoor te zorgen dat we bij veel bedrijven op de onboardinglijst komen te staan. Het duurt gewoon even voordat mensen vertrouwd zijn met de naam HANetf, maar inmiddels hebben we daar grote stappen in gezet. We komen steeds vaker in de modelportefeuille van klanten te staan, zeker met onze thematische ETF-fondsen.”

  1. Wat maakt HANetf zo onderscheidend?

“Een van de onderscheidende factoren is dat we binnen onze ETF-niche een brede range van producten aanbieden, van Medical cannabis tot en met bijvoorbeeld onze Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF, een uniek fonds dat niemand anders heeft. Dat heeft alles te maken met de sterke partners met wie wij werken en die geloven in onze capaciteiten en expertise.”

“Als een partner morgen bij ons komt en met ons een fonds wil lanceren gaan we meteen aan de slag en kunnen binnen 12 weken een fonds up and running hebben. Natuurlijk geven wij ook onze input, ervaring en feedback op de punten waarvan wij denken dat die nodig zijn voor succes van de lancering. Maar uiteindelijk wordt dit ook gedreven vanuit de fondsmanagers en is er veel interactie met  onze klanten.”

“Wij vragen letterlijk aan onze klanten wat zij vinden van bepaalde fondsen voordat wij deze lanceren en ook over de wijze waarop we een fonds gaan lanceren. We hebben bijvoorbeeld twee of drie concepten en vragen dan aan klanten waarin zijn de meeste kansen zien.”

“Onze kracht ligt ook in het aanbieden van een platform. We bieden klanten een platform met toegang tot resources, kapitaal, legal, compliance, marketing, alles. Daarmee zijn we in staat een ETF te lanceren, van idee tot finish in 10 tot 12 weken. Terwijl een traditioneel mutual fund dat van scratch een ETF wil lanceren daarvoor misschien wel twee jaar voor nodig heeft zonder kans op succes. Wij zijn een nieuwe naam maar werken met zeer ervaren mensen. Daarmee hebben we laten zien dat we toegevoegde waarde bieden aan asset managers die een fonds willen lanceren. “Innovatie en snelheid maar ook partnership zitten echt in ons DNA.”

  1. Kun je voorbeelden geven van partners met wie jullie fondsen op de markt brengen?

“Dat doen we bijvoorbeeld met Gins Global (www.ginsglobal.com), een aanbieder van vooral mutual funds. Met Gins Global hebben we het HAN-GINS Indxx Healthcare Innovation UCITS ETF (WELL) gelanceerd dat exposure biedt aan 88 Healthtech-bedrijven in ontwikkelde en emerging markets.”

“Met iClima hebben we een ETF uitgebracht waarin de klimaatwinnaars zijn opgenomen, onder de naam iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF, een UCITS-compliant Exchange Traded Fund dat gevestigd is in Ierland.”

  1. Kun je iets vertellen over de innovaties waarmee HANetf bezig is?

“We zijn bezig met een aantal nieuwe fondsen waaronder enkele innovatieve features op een fondsstructuur aan die nog niemand anders aanbiedt. Er komen nieuwe fondsen aan; we krijgen er circa 10 nieuwe fondsen bij na de zomer.”

  1. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

“We komen met een pure play space ETF, waarin infrastructuur, data en satellieten een rol spelen. Ander voorbeeld is een fonds dat specifiek kijkt naar de stroom die geleverd wordt vanuit het gedecentraliseerde grid door kleinere leveranciers, van zonnepanelen tot leveranciers van hardware. Verder komt er ook nog een specifieke Solar Energy ETF en een ETF die gebaseerd is op het thema BEACH, Airlines, Hotels en cruiselines met de tikker TRYP.

“Bovendien hebben we naast ons EMQQ-fonds (The Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF) ook het IBUY-fonds waarbij de laatste meer een internationale focus heeft en EMQQ een focus op emerging markets, met een exposure naar e-commerce.”

“Een van de meest recente lanceringen is HANetf ETHetc ETC Group Physical Ethereum in februari waarbij de ETC voor 100% fysiek wordt gedekt door Ethereum en een eerste notering heeft op het elektronische handelssysteem XETRA van Deutsche Börse en op dinsdag 9 maart voor het eerst verhandeld werd. Crypto ETCs geven een mooie kosteneffectieve oplossing voor kleinere beleggers / particuleren, omdat de transactiekosten die gevraagd worden op de cryptobeurzen vaak veel hoger zijn dan de gereguleerde traditionele beurzen; ook is het natuurlijk een stuk makkelijker dit te handelen op je vertrouwde online broker in plaats van  zelf aan de gang te moeten gaan met wallets. Sinds 1 juni zijn onze Bitcoin en Ethereum ETC gelist op Euronext.”

Over HANetf

HANetf is eigendom van werknemers en externe investeerders met langdurige ervaring in ETF’s, trading en vermogensbeheer, waaronder P72 Ventures (opgericht door Steve Cohen), Elkstone Partners, Jim Wiandt (oprichter van ETF.com), Roger Hodenius (mede-oprichter van FlowTraders) en Blake Grossman (ex-CEO van Barclays Global Investors). Het hoofdkantoor van HANetf is gevestighd in Londen en wordt geleid door Co-founders en Co-CEO’s Hector McNeil en Nik Bienkowski. Bekijk de fondsen van HANetf: https://www.hanetf.com/product-list

Verder lezen:

  • HANetf ETHetc ETC Group Physical Ethereum:

https://www.hanetf.com/article/689/first-ethereum-exchange-traded-product-etp-to-list-on-deutsche-brses-xetra-after-success-of-btce-bitcoin-etp

  • HAN-GINS Indxx Healthcare Innovation UCITS ETF (WELL):

https://www.hanetf.com/product/5/fund/han-gins-indxx-healthcare-innovation-ucits-etf-acc

  • iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF:

https://www.hanetf.com/product/12/fund/iclima-global-decarbonisation-enablers-ucits-etf

 

For professional investors only. Capital at risk.