Wat is het belang van zelfstandige vermogensbeheerders voor Euronext?

De afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat de kapitaalmarkt steeds internationaler wordt. Het is voor grote institutionele beleggers makkelijker om in Apple of Facebook te beleggen dan in een Nederlands Midkapfonds. Maar voor een gezond functionerende kapitaalmarkt is het cruciaal dat professionele partijen ook in de lokale markt actief blijven. Onafhankelijke vermogensbeheerders die een focus hebben op de Nederlandse markt zijn daarom belangrijk.

De rol van een effectenbeurs is financing the real economy: mogelijkheden voor groeifinanciering bieden aan ondernemingen. Bij Euronext Amsterdam ligt de focus erop om middelgrote Nederlandse bedrijven met een duidelijke groeiambitie toegang te bieden tot de kapitaalmarkt. Op lange termijn is dat succesvol als analisten het bedrijf blijven volgen en professionele én particuliere beleggers de potentie van een aandeel zien en durven instappen.

Wat zijn de belangrijkste trends voor Euronext en in het bijzonder Euronext Amsterdam?

Onze traditionele core business, het noteren van nieuwe ondernemingen, blijft afhankelijk van het economisch klimaat. Momenteel zien we dat, mede ingegeven door de ongeëvenaard lage rentestanden, ondernemingen die op zoek zijn naar groeifinanciering veel alternatieven voor een beursgang hebben.

Ten tweede heeft veranderende regelgeving natuurlijk een grote invloed. We zien dat banken, ingegeven door kostenoverwegingen en zorgplicht, hun klanten adviseren in ETFs of beleggingsfondsen te beleggen, in plaats van rechtstreeks in aandelen of derivaten. De groei van passief beleggen lijkt zich voort te zetten. Wat wij daar ook van merken is dat volumes op de aandelenbeurs toenemen tijdens de ‘auctions’ aan het einde van de dag.

 

Hoe kan Euronext blijven vernieuwen?

Een goed voorbeeld van vernieuwing is Optiq, het handelsplatform dat wij vorig jaar hebben geïntroduceerd. We hebben Optiq helemaal zelf ontwikkeld en gebouwd, dat is cruciaal om als beursbedrijf je onafhankelijkheid te waarborgen. Optiq is een multi-market handelsplatform, dus maakt het niet meer uit of je in Amsterdam, Parijs of op een van de andere markten van Euronext handelt. Optiq is flexibel en schaalbaar, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor onze members.

Een ander goed voorbeeld is Liquidshare, een fintech startup waar Euronext samen met een aantal partners eigenaar van is. Liquidshare gebruikt blockchaintechnologie om post trade  processen – zoals clearing en settlement – transparanter en efficiënter te maken.

 

Euronext is zelf een beursgenoteerde onderneming en heeft ook te maken met concurrentie. Hoe kan Euronext als bedrijf competitief blijven?

Onze strategie rust op twee pijlers. Ten eerste is dat de expansie van ons federale model. Euronext is uitbater van zes beurzen in Europa. Wij blijven kijken of we daar andere platforms aan kunnen toevoegen. Daarnaast willen wij in onze inkomsten minder afhankelijk worden van inkomsten uit handel. Inmiddels komt ongeveer 20 procent van onze inkomsten uit de verkoop van koersinformatie en indexlicenties. We verwachten dat dit aandeel nog verder kan groeien.

Ook investeren wij actief in Corporate Services: producten en diensten die aan een beursnotering gerelateerd zijn. Denk hierbij aan adviesdiensten rond een beursgang, maar ook aan CompanyWebcast, een onderneming die webcastoplossingen aanbiedt, of InsiderLog, een platform waar ondernemingen online insider lists kunnen bijhouden. Onlangs hebben wij ook een groot belang genomen in Tokeny, een platform voor tokenization, ofwel het digitaliseren van financiële activa.

Meer informatie over Maurice van Tilburg kunt u vinden op deze pagina.

 

Mis het inspirerende en feestelijke 10-jarig jubileum van Fund Seminar op 26 september niet en registreer nu!